Producatorul elvetian de ciment Holcim a surprins pietele cu un avertisment privind profitabilitatea, din cauza includerii unor costuri exceptionale de 775 milioane franci elvetieni (641 milioane euro) in rezultatele din 2011, in urma revizuii in scadere a unor active.
Cea mai mare parte a acestor costuri are legatura cu operatiunile din Africa de Sud, dar analistii au notat ca decizia de a revizui in scadere si valoarea unor active din Europa si Statele Unite, din cauza declinului puternic al cererii, ar putea fi luata si de alti producatori de ciment, relateaza Financial Times.

"Unele piete mature nu vor mai ajunge la nivelul de profitabilitate de la jumatatea anilor 2000. Alti producatori ar putea fi nevoiti sa procedeze la fel", a avertizat Josep Pujal, analist la Kepler Capital Markets, noteaza Mediafax.

Majoritatea costurilor, de 415 milioane de franci (343 milioane euro), sunt legate de reevaluarea in sens negativ a unei detineri de 15% la cel mai mare producator de ciment din Africa de Sud, fosta sa subsidiara locala, la care mai detine o participatie de 15%.

Alte 328 milioane de franci (271 milioane euro) sunt reevaluari in scadere ale unor detineri din Spania si estul Europei, iar 32 de milioane de franci (26,4 milioane euro) sunt legate de operatiunile din SUA.

In Spania, criza imobiliara si din constructii a dus la scaderea cu 65% a consumului de ciment, din 2008, in timp ce cererea din Europa de Est a scazut cu 30%, potrivit Holcim.

In Statele Unite, unde cerere de ciment s-a redus cu 45% de la declansarea crizei, costurile sunt legate de inchiderea definitiva a doua fabrici.
In 2010, Holcim a obtinut un profit net de 1,18 miliarde de franci (976 milioane euro). In primele noua luni din 2011, profitul net a fost de 875 milioane de franci (724 milioane euro).

Grupul a inregistrat in primele noua luni vanzari nete de 15,46 miliarde franci elvetieni (12,46 miliarde euro), in scadere cu 6,7% raportat la nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Holcim opereaza in 70 de tari si detine in Romania doua fabrici de ciment, la Alesd si Campulung, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de preparare a betoanelor, cinci statii de agregare si un terminal de ciment in Bucuresti.

Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale grupului elvetian Holcim in Romania a crescut cu 6,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai buna dinamica reusita de grup in Europa de Est, datorita unor proiecte de infrastructura.

Vanzarile de agregate ale Holcim in Romania au urcat in volum cu 17,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri