Grupul german RWE ar putea renunta la proiectul Nabucco, la care participa alte cinci companii, inclusiv Transgaz Medias si OMV Austria, a declarat directorul general al RWE, Jurgen Grossmann, intr-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ).
Prioritatea RWE este sa-si asigure surse de gaz natural cu investitii cat mai mici, pentru a-si reduce indatorarea, dupa ce schimbarea politicii Germaniei referitoare la energia nucleara a lovit finantele grupului, a spus Grossmann, potrivit Mediafax.

Comentariile lui Grossmann reprezinta primul semnal concret din partea unui membru al consortiului Nabucco ca gazoductul s-ar putea sa nu mai fie construit, in pofida pregatirilor din ultimii ani.

Companiile de utilitati din Germania au avut un an dificil in 2011, noteaza WSJ, dupa ce guvernul a decis reorientarea strategiei de la energia nucleara, in timp ce introducerea unei taxe pe combustibilul nuclear a inrautatit un climat de afaceri deja dificil din cauza preturilor la energie si gaze naturale. Inversarea politicii nucleare a cauzat pierderi de miliarde de euro companiilor, care au redus investitiile si au avertizat ca nu vor mai cheltui banii ca raspuns la aceasta masura.

Retragerea din proiectul Nabucco ar insemna o economie importanta pentru RWE.

"Important este ca gazul din regiunea Marii Caspice sa ajunga in Europa, in cantitatile necesare si acolo unde avem nevoie", a spus Grossmann, adaugand ca grupul ar fi multumit sa-si asigure gaz si prin alte conducte.

Daca gazoductul se numeste "Nabucco sau Turandot nu conteaza pentru noi", a spus directorul RWE, cu referire la operele compozitorilor italieni Giuseppe Verdi si Giacomo Puccini.

Membrii fondatori ai Nabucco au format consortiul in timpul unei reuniuni la Viena in 2002, dupa care au ascultat opera Nabucco a lui Verdi la Opera de Stat din Viena.

RWE, Transgaz, OMV, Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si MOL (Ungaria) planuiesc de mai multi ani sa construiasca Nabucco si au beneficiat de sprijin politic puternic din partea UE, care considera proiectul cheie pentru diversificarea aprovizionarii Europei, dominata in prezent de Rusia.

Totusi, costurile Nabucco, oficial de 7,9 miliarde de euro, sunt enorme, iar unii analisti din industrie se asteapta la o cresetre considerabila, potrivit WSJ. Un acord recent intre Turcia si Azerbaidjan pentru constructia unui gazoduct de la Marea Caspica pana la granita vestica a Turciei pentru a exporta gaz azer in Europa a alimentat temerile legate de proiectul Nabucco.

Implicarea RWE in proiectul Nabucco a adus deja beneficii grupului, a spus Grossmann.

"Avem licente de explorare in Azerbaidjan si Turkmenistan, a caror valoare a crescut", a spus el, adaugand ca aceste concesiuni au fost obtinute in discutiile legate de constructia Nabucco.

Gazoductul Nabucco este proiectat sa transporte gaze naturale pe o distanta de peste 3.900 de kilometri, din Turcia in Austria, pe traseul Bulgaria - Romania - Ungaria.

Lucrarile de constructie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate sa aiba loc in perioada 2013-2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri