Martin Schulz, noul Presedinte al Parlamentului European a avertizat ca pentru prima oara de la infiintarea ei, esecul Uniunii Europene se contureaza ca o posibilitate, adaugand ca interesele nu mai pot fi separate, pe baza unei intelegeri ca UE nu este un joc de suma-zero, in care unul trebuie sa piarda pentru castigul celuilalt, potrivit europarl.europa.eu.
Deputatii europeni l-au ales pe Martin Schulz (foto), in varsta de 56 de ani, in functia de Presedinte al Parlamentului European pentru urmatorii doi ani si jumatate, pana la inceputul urmatoarei legislaturi din iulie 2014, cu 387 voturi in favoare din 670 voturi exprimate.

In discursul sau din plenul Parlamentului din Strasbourg imediat dupa vot, deputatul german Martin Schulz (S&D, Germania), care il inlocuieste pe Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a declarat: "Trebuie sa intelegem ca oamenii in Europa nu au timp pentru dezbateri institutionale pentru ca sunt mult prea ocupati cu preocupari legate de viitorul lor, locurile lor de munca, pensiile lor (...) Aceasta Camera este locul in care aparam interesele oamenilor".

Presedintele Schulz a avertizat insa ca "pentru prima oara de la infiintarea ei, esecul Uniunii Europene se contureaza ca o posibilitate", adaugand ca interesele fiecaruia dintre noi nu mai pot fi separate de cele ale vecinilor nostri, pe baza unei intelegeri ca Uniunea Europeana nu este un joc de suma-zero, in care unul trebuie sa piarda pentru a face posibil castigul celuilalt. Adevarul este exact opusul: Ori pierdem toti, ori castigam cu totii. Baza fundamentala pentru acest lucru este metoda comunitara. Nu e vorba de vreun concept tehnocrat, ci de principiul din inima a tot ce reprezinta Uniunea Europeana!".

"Aceasta Camera este locul in care aparam interesele oamenilor "


De-a lungul ultimilor 2 ani, Summiturile sefilor de state si guverne au insemnat ca "reprezentantii cetatenilor europeni au fost redusi la rolul de a aproba acorduri incheiate in spatele scenei de guverne la Bruxelles: Parlamentul European nu va sta deoparte sa priveasca cum se intampla aceste lucruri", a adaugat Schulz, adaugand ca "acordul interguvernamental privind noua uniune fiscala va fi primul test".

"Cine va incalca valorile inscrise in Carta Drepturilor Fundamentale trebuie sa stie ca se va confrunta cu noi ca adversari. Aceasta este datoria noastra ca Membri ai Parlamentului European". Presedintele a anuntat de asemenea prezenta primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, maine, in plenul Parlamentului, pentru a discuta despre prevederile constitutionale controversate din tara sa.

Potrivit Regulilor de procedura ale PE, pentru a fi ales Presedinte, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta din voturile valabile exprimate, i.e. 50% plus 1. Buletinele goale sau non-valabile nu sunt luate in seama pentru calcularea majoritatii necesare.

Sursa foto: europarl.europa.eu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri