Grecia si creditorii privati se apropie de un acord pentru reducerea datoriilor statului elen printr-un schimb de obligatiuni, prin care cestia ar inregistra pierderi de 65-70%, a declarat un oficial bancar pentru Reuters, informeaza agentia Mediafax.
"Cele doua parti se apropie de o intelegere. Noile obligatiuni vor avea probabil o maturitate de 30 de ani si o perioada de gratie de 10 ani. Cuponul mediu va fi de circa 4%", a spus sursa, apropiata discutiilor, dupa o intalnire intre Institutului pentru Finante Internationale, Charles Dallara, cu premierul elen, Lucas Papademos, si ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.

Schimbul de obligatiuni, prin care creditorii privati accepta reducerea valorii nominale a obligatiunilor detinute in prezent, are rolul sa taie cu aproximativ 100 de miliarde de euro datoriile de 350 de miliarde de euro ale Greciei.

Statul elen si creditorii trebuie sa ajunga la un acord in urmatoarele zile, pentru ca Grecia sa poata primi un nou ajutor financiar inainte de sfarsitul lui martie, cand ajung la maturitate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

Chiar daca acordul va fi incheiat rapid, este nevoie de mai multe saptamani pentru deblocarea de fonduri din noul program de sprijin de 130 de miliarde de euro convenit in octombrie.

Ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a declarat in Parlamentul elen ca acordul referitor la schimbul de obligatiuni trebuie stabilit pana vineri dupa-amiaza si oficializat inainte de o intalnire de luni a ministrilor de Finante din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri