Portugalia traverseaza o perioada "cu adevarat critica", dar mizeaza pe exporturi pentru relansarea economiei, a declarat premierul Pedro Passos Coelho, in conditiile in care randamentele obligatiunilor au crescut continuu in aceasta saptamana la niveluri record sporind riscul de default, scrie Mediafax.
"Traversam o perioada critica, un climat de instabilitate si insecuritate legata de viitorul Europei si implicit al Portugaliei", a afirmat Coelho in Parlament, transmite AFP.

El s-a referit la noi probleme venite din Grecia si din partea "unei agentii de rating".
Standard&Poor's a retrogradat recent ratingul a noua tari din zona euro, intre care cel al Portugaliei, care a fost redus cu doua trepte, de la "BBB-" la nivelul speculativ "BB".

Decizia este considerata nejustificata de catre guvernul portughez.

Au cerut 78 de mld. euro de la UE si FMI
Portugalia este a treia tara din zona euro dupa Grecia si Irlanda care a fost nevoita anul trecut sa ceara ajutor financiar exceptional si a obtinut de la Uniunea Europeana si FMI 78 de miliarde de euro in schimbul unui vast program de austeritate si reforme.

Guvernul mizeaza pe exporturi pentru relansarea economiei pentru care este anticipat in acest an un declin de 13,1% si un somaj de 13,4%.

Reuters comenteaza ca autoritatile portugheze au convenit o reforma ambitioasa a legislatiei muncii si au efectuat o vanzare de titluri de 2,5 miliarde de euro, cea mai mare de dupa acordul de salvare, dar dificultatile prin care trece tara se amplifica.

Portugalia ar putea fi urmatoarea tara, dupa Grecia, care ajunge in default

Rezultatele obtinute de guvernul de la Lisabona sunt umbrite de cresterea rapida a temerilor de pe pietele financiare ca Portugalia ar putea fi urmatoarea candidata la default dupa Grecia.

"Portugalia este in mod evident urmatoarea tinta", a declarat Michael Cirami, manager de portofoliu la fondul american de investitii Eaton Vance, care crede ca este improbabil ca
Portugalia sa treaca neobservata, indiferent daca Grecia incheie sau nu un acord de restructurare a datoriilor.

Temerile investitorilor au aparut cu claritate saptamana trecuta cand randamentele obligatiunilor portugheze au crescut neintrerupt la un nivel record, in pofida vanzarii de titluri pe termen scurt de 2,5 miliarde de euro la randamente usor mai mici.

Randamentul obligatiunilor pe 10 ani a urcat joi la aproape 15%, iar vineri s-a mentinut la circa 14,8%.

Cresterea puternica a randamentelor obligatiunilor a fost determinata partial de retrogradarile anuntate recent de S&P. Portugalia este a doua tara, alaturi de Grecia, cu ratinguri
Junk (nerecomandate pentru investitii) din partea tuturor marilor agentii de rating.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri