Francul elvetian s-ar putea deprecia la aproximativ 1,4 franci pentru un euro, pe termen mediu, de la nivelul actual de circa 1,2 unitati pentru un euro, potrivit ministrului Economiei din Elvetia, Johann Schneider-Ammann, citat de Reuters, informeaza Mediafax.
"Asteptarile mele minime sunt ca Banca Nationala a Elvetiei sa mentina pragul maxim de 1,2 franci pentru un euro. Pe termen mediu, anticipez ca paritatea va fi de aproximativ 1,4 franci pentru un euro", a apreciat Schneider-Ammann.

Banca Elvetiei a stabilit in septembrie un prag maxim de 1,2 franci pentru un euro, pentru a impiedica aprecierea in continuare a monedei elvetiene care ameninta sa duca economia tarii in recesiune.

Riscurile la adresa industriei provocate de cursul de 1,2 franci se mentin inca. "Companiile mici si mijlocii nu pot face investitii sau angajari", a spus ministrul.

De la introducerea plafonului maxim, francul a fost tranzactionat la 1,2-1,25 unitati pentru un euro, iar mentinerea cursului la acest nivel a fost alimentata de demisia fostului presedinte al bancii centrale, Philipp Hildebrand, in urma unui scandal.

Schneider-Ammann sustine insa ca aprecierea francului nu are nicio legatura cu demisia lui Hildebrand, ci mai degraba cu retrogradarile de ratinguri ale unor state din zona euro, de catre Standard&Poor's, care au dus la o crestere a cererii pentru moneda elvetiana, considerata sigura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri