Presedintele Barack Obama a declarat ca "aplauda" noile sanctiuni anuntate de Uniunea Europeana (UE) impotriva Iranului, din cauza programului sau nuclear, anuntand ca Statele Unite vor "intensifica presiunea" asupra Republicii islamice, relateaza AFP, citat de Mediafax.
"Aplaud masurile adoptate de partenerii nostri din UE prin care impun noi sanctiuni Iranului, din cauza esecului persistent al regimului de a isi respecta obligatiile internationale legate de programul sau nuclear", a declarat Obama, citat intr-un comunicat.

Decizia fara precedent a tarilor UE de a impune un embargou petrolier in etape impotriva Iranului demonstreaza "o data in plus unitatea comunitatii internationale in fata gravei amenintari pe care o reprezinta programul nuclear iranian", a apreciat presedintele, care a promis ca tara sa "va continua sa impuna noi sanctiuni pentru intensificarea presiunii asupra Iranului".

Obama a citat ca exemplu Bank Tejarat, ce dispune de o agentie la Paris, care a fost adaugata luni pe lista americana a societatilor sanctionate pentru sustinerea programului nuclear al Republicii islamice.

Potrivit Departamentului Trezoreriei, aflat la originea acestei decizii, Bank Tejarat este cea de a treia banca din Iran.

In virtutea deciziei Depatamentului, activele pe care Bank Tejarat le-ar detine in Statele Unite sunt blocate, iar persoanele fizice sau juridice americane care vor intretine relatii comerciale cu acestea se expun unor investigatii penale.

Trezoreria si Departamentul de Stat au "salutat" luni, inaintea lui Obama, noile sanctiuni adoptate de UE, subliniind asupra "angajamentului" Statelor Unite si partenerilor lor de a impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara.

"Aceste masuri reprezinta o noua etapa importanta in cadrul eforturilor comunitatii internationale de a spori presiunea asupra Iranului", au apreciat cele doua Departamente intr-un comunicat comun.

Deciziile europene, au subliniat acestea, sunt "coerente" cu masurile adoptate anterior de catre Statele Unite. Aceste masuri, pe care Washingtonul le-a adoptat la 31 decembrie, "vizeaza tranzactiile cu Banca centrala iraniana" si incearca sa conduca la o "reducere a veniturilor pe care Iranul le obtine din petrol", se mai arata in comunicat.

"Alaturi de toate celelalte sanctiuni adoptate de catre Statele Unite si comnitatea internationala si care deja vizeaza Iranul, aceasta presiune comuna va reduce optiunile liderilor iranieni si va creste pretul sfidarii obligatiilor lor internationale elementare", potrivit aceleiasi surse.

Convinsi ca Teheranul incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear, occidentalii intensifica de mai multe luni presiunile asupra regimului iranian, cu scopul de a-l determina sa abandoneze activitatile de imbogatire a uraniului.

Teheranul afirma, din contra, ca nu are alt scop in afara de a-si dezvolta productia de electricitate de origine nucleara destinata consumului intern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri