Grecia ar putea sa nu mai primeasca bani din partea zonei euro daca nu va aplica reformele anuntate, a sugerat Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble intr-un interviu acordat Wall Street Journal, relateaza AFP.
"Grecia trebuie sa decida", a raspuns el cand a fost intrebat daca zona euro va acorda sau nu un al doilea plan de ajutoare, dupa cel din 2010, estimat la peste 130 de miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

Europa este "pregatita sa sustina Grecia" cu un nou plan de ajutorare, a subliniat ministrul german, dar daca aceasta "nu pune in aplicare deciziile necesare si se multumeste cu efecte ale unor anunturi, (atunci) nicio suma a vreunui ajutor nu poate rezolva problema", a insistat ministrul german.

"Poate ca noi si partenerii nostri ar trebui sa studiem modalitati de ajutorare a Greciei in aceasta sarcina dificila intr-un mod mai strict", a adaugat el, referindu-se la propunerea sa de a plasa Grecia sub tutela bugetara in schimbul acordarii unor noi ajutoare.
Germania ridica astfel tonul, in timp ce Atena a respins aceasta propunere duminica, prin intermediul ministrului sau de Finante Evanghelos Venizelos.

"Oricine impune unui popor o dilema intre a-l ajuta financiar si demnitatea nationala ignora invataminte istorice fundamentale", a declarat Venizelos duminica, intr-un comunicat, cu putin inainte de apleca spre Bruxelles, unde va participa la summitul european de luni.

De altfel, propunerea germana a fost primita cu scepticism de catre alte tari europene.

Dupa mai bine de doua saptamani de negocieri intermitente si tensionate la Atena, Guvernul grec pare sa fie pe punctul de a fi gasit un acord cu creditorii sai privati, in vederea stergerii a 100 de miliarde de euro din datorie.

Efortul bancilor urmeaza sa permita o reducere a datoriei tarii la un nivel considerat sustenabil, desi inca foarte ridicat, de 120% din PIP pana in 2020, de la 160% cat este in prezent.

Daca nu obtine acest plan, Grecia se afla sub amenintarea unei incapacitati de plata inca din 20 martie, termenul rambursarii unor obligatiuni mai vechi in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Insa, cu scopul de a-si asigura supravietuirea si de a slabi presiunile asupra zonei euro, Atena negociaza, in paralel, cu creditorii sai institutionali, Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), in vederea deblocarii unui al doilea plan de sustinere, decis la sfarsitul lui octombrie.

sursa foto: freedigitalphotos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri