Curtea Europeana de Justitie va putea sanctiona pana la 0,1% din PIB statele care vor incalca prevederile viitorului pact fiscal, potrivit unui nou acord sustinut de majoritarea tarilor UE, se arata in ultima versiune a documentului de lucru privind pactul fiscal, scrie Wall Street Journal (WSJ).
Documentul urmeaza sa fie discutat luni de liderii europeni la summit-ul de la Bruxelles si exista asteptari ca aceasta versiune va fi aprobata. Noua varianta a pactului fiscal contine putine mofificari fata de versiunile precedente, noteaza WSJ.

"In cazul in care Curtea considera ca statul vizat nu i-a respectat decizia, poate impune plata unei penalitati adecvate circumstantelor, dar care nu va depasi 0,1% din PIB" se arata in document, relateaza Mediafax.

De asemenea, orice stat care vrea sa foloseasca, incepand din martie 2013, fondul permanent de ajutor financiar al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, va trebui sa adopte inainte pactul fiscal, care va fi activat dupa ratificarea de catre parlamentele nationale din 12 tari.
Liderii europeni vor discuta luni doua aspecte nerezolvate privind pactul fiscal. Primul este daca tarile care au semnat pactul vor putea participa la reuniunile la care se discuta probleme privind zona euro. O alta chestiune ce va fi analizata este eventuala impunere de sanctiuni tarilor care nu respecta prevederile pactului in privinta indatorarii raportate la PIB.

Documentul va arata ca au aparut "semne incipiente" ale unei stabilizari economice in Europa, dar tensiunile de pe pietele financiare continua sa afecteze economia.

Aproape toate statele UE, inclusiv Romania, au anunta in luna decembrie ca vor adera la pactul fiscal. Marea Britanie a transmis ca nu va adopta pactul, intrucat nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri