Polonia va semna pactul fiscal discutat de liderii europeni la reuniunea de la Bruxelles doar daca va primi dreptul de a participa la luarea deciziilor privind punerea in aplicare a acestuia, a declarat, luni, premierul tarii, Donald Tusk, citat de Wall Street Journal.
"Polonia, la fel ca multe alte tari, este pregatita sa-si asume responsabilitatea comuna a punerii in aplicare a pactului fiscal cu o conditie: ca acele tari care isi asuma responsabilitatea comuna sa participe la luarea deciziilor referitoare la aplicarea pactului", a spus Tusk, relateaza Mediafax.

In cadrul noului pact fiscal, guvernul polonez a incercat sa asigure locuri, fara drept de vot, pentru statele non-euro la summit-urile uniunii monetare. Polonia este obligata de tratatul de aderare la UE sa adopte eventual moneda unica, insa nu are stabilita o data certa.
Constitutia poloneza prevede deja un plafon de indatorare de 60%, iar regulile discutate in prezent la nivel european "nu sunt suficient de ambitioase si curajoase", a spus Tusk.

Potrivit Financial Times, premierul polonez, aflat la Bruxelles, este nemultumit de limbajul tratatului pactului fiscal, care ar face discretionara participarea sa la summit-urile uniunii monetare.

Liderii europeni spera ca reuniunea sa se incheie rapid, insa asta ar depinde acum de disponibilitatea lui Tusk de a face concesii, afirma oficiali, citati de Financial Times.

"Pentru a discuta aspecte specifice privind implementarea acestui tratat, presedintele Summit-ului Euro, va invita, cand va fi necesar si cel putin o data pe an, la o reuniune a zonei euro sefii de state sau de guverne ai tarilor non-euro care au ratificat tratatul", se arata in ultima versiune a unui document de lucru.

Pactul fiscal ar trebui sa intareasca regulile de disciplina bugetara in randul tarilor UE, pentru a preveni acumularea de datorii si crize precum cea actuala din zona euro.

Comisia Europeana (CE) va sustine luni participarea tuturor celor 27 de state membre UE la summit-urile zonei euro, a declarat purtatoarea de cuvant a CE, Pia Ahrenkilde Hansen. Purtatorul de cuvant a mai declarat ca CE este pe deplin increzatoare ca aceasta problema va fi solutionata.

Pozitia CE este conforma cu unul dintre obiectivele Romaniei privind Consiliul european informal de la Bruxelles. Astfel, presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, inainte de plecarea la Bruxelles, ca unul dintre obiectivele pe care le are la Consiliul informal de luni este "sa se consfinteasca participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro".

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri