Premierul Greciei, Lucas Papademos, a cerut parlamentarilor eleni sa sustina masurile de austeritate necesare pentru obtinerea sprijinului financiar international si sa nu condamne tara la "haos economic si explozie sociala", relateaza Reuters, potrivit Mediafax.
Papademos a facut declaratia intr-un apel adresat natiunii la televiziune, inaintea votului din Parlament prin care trebuie aprobat un nou plan de economii de 3,3 miliarde de euro, care include reduceri de pensii si salarii, pretul programului de 130 de miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si FMI.

Premierul a spus ca Parlamentul are responsabilitatea istorica sa sprijine planul, ori va suporta consecinte catastrofale daca Grecia nu isi va respecta obligatiile financiare pe 20 martie, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

"Un default dezordonat va arunca tara intr-o aventura dezastruoasa. Ar crea conditiile pentru haos economic si explozie sociala", a avertizat Papademos.

El a adaugat ca tara va fi atrasa intr-un vartej al recesiunii, instabilitatii, somajului si mizeriei, ceea ce ar conduce mai devreme sau mai tarziu la iesirea din zona euro.

Eforturile politice de reducere a datoriilor Greciei au scos mii de oameni in strada pentru a contesta reformele si exista si semne ale unor mici "revolte" in randul parlamentarilor, ingrijorati de amploarea masurilor de austeritate si de impactul asupra rezultatului alegerilor.
Cel putin 20 de deputati din principalele doua partide care sustin guvernul au avertizat ca vor vota impotriva, dar majoritatea celor 236 de parlamentari ai coalitiei au spus ca vor sustine planul de austeritate.

Sase membri ai guvernului au demisionat, iar duminica sunt asteptate noi proteste de strada.
Rezultatul votului din Parlament este asteptat duminica seara.

Masurile nepopulare includ reducerea cu 300 de milioane de euro a fondurilor pentru pensii si taierea cu 22% a salariului minim, in prezent de 750 de euro pe luna. Un alt obiectiv este reducerea numarului de angajati din sectorul public cu circa 150.000 de persoane, pana in 2015.

De asemenea, obligatiunile Greciei detinute de creditorii privati trebuie reevaluate in scadere cu circa 70%.

Ministrul de Finante Evangelos Venizelos a declarat ca acordul trebuie aprobat duminica, sau Grecia va rata termenul limita de 17 februarie, pana la care trebuie sa prezinte acordul de reducere a datoriilor prin schimb de obligatiuni, creditorilor privati.

Ministrii de Finante din zona euro asteapta totodata, inainte sa aprobe al doilea program de sustinere, ca oficialii eleni sa explice cum vor fi reduse cheltuieli de 325 milioane de euro, din totalul economiilor prevazute in bugetul pe 2012.

Documentele publicate vineri nu au includ valoarea totala a programului de sprijin, iar Venizelos a spus ca Grecia ar putea avea nevoie de alte 15 miliarde de euro pentru sustinerea bancilor, confirmand estimarile unor oficiali europeni.

Oficialii UE si ai FMI au fost exasperati de seria de promisiuni incalcate de Grecia.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat intr-un interviu ca promisiunile grecilor nu mai sunt suficiente pentru ca prea multe au fost incalcate, iar tara, care a fost “un sac fara fund”, trebuie sa faca o schimbare majora de atitudine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri