In timp ce fondurile alocate de cea mai mare economie din Asia se indrepta catre un numar considerabil de afaceri din strainatate, Statele Unite sunt o destinatie trecuta cu vederea de oficialii chinezi.
Administratia americana, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat in ultimul an, vrea sa atraga investitori din China pentru a facilita crearea de noi locuri de munca, conform Washington Post.

Cu toate acestea sunt destui membri din Congres si politicieni locali care se opun, din motive de securitate nationala, investiiilor chineze.

Chiar daca investitiile chineze in Statele Unite au crescut in ultimii cinci ani, ele nu depasesc 1% din valoarea totala a investitiilor la nivel global.

Companiile chineze, in special cele detinute de stat, au dezvoltat un program de investitii ample de abia de la jumatatea ultimului deceniu, tinta lor fiind mai ales Asia si zonele cu resurse minerale, precum Australia.

Datele publicate de ministerul de comert al Chinei plaseaza investiile din 2011 in Statele Unite, la 1,13 miliarde dolari, fata de cele 4,6 miliarde dolari din Europa. Valoarea alocata Statelor Unite este cu 19% mai mica decat cea din 2010, insa cu mult mai mare decat cele 195 de milioane dolari investiti in 2007.

Investitiile din Statele Unite s-au indreptat mai ales catre companii din industria otelului si a gazelor naturale. Participatii mici au fost alocate si sectorului de energie regenerabila, numarul total de afaceri in care s-au implicat chinezii fiind de 260.

Printre problemele ridicate de oamenii de afaceri chinezi cu privire la Statele Unite, acestia au mentionat dificultatea obtinerii vizelor de calatorie, costurile ridicate al importului de tehnologie, taxarea produselor din China si obstacolele intampinate de companiile chineze la intrarea pe piata americana.

De asemenea, esuarea unor initiative de investitii ale unor companii chineze mari a generat un precedent negativ in legatura cu mediul de afaceri nord-american.

In anul 2005, compania petroliera CNOOC Ltd a renuntat la oferta de 18,5 miliarde dolari pentru Unocal, dupa ce unii membri din Cogres au ridicat probleme legate de securitate si de faptul ca Cnooc ar fi dispus intr-o maniera nedreapta de fonduri ieftine.

Intr-un caz similar din 2011, compania de echipamente de telecomunicatii, Huawei Technologies, si-a retras oferta pentru 3Leaf, dupa ce guvernul american a publicat un raport cu privire la relatii presupuse intre Huawei si armata chineza, fapt negat de companie.

Pe de alta parte expertii americani precizeaza ca restrictiile impuse de China investitorilor straini sunt mai stricte, daca se tine cont de controlul pe care-l exercita statul in peste o suta de sectoare de productie si servicii.

Mai mult de atat, guvernul de le Beijing impune un control strict al cursului de schimb, fapt ce impiedica transferul de valuta din China si care reprezinta in opinia unora , drept un obstacol mai mare decat cele impuse de Statele Unite.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri