Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat luni seara sase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile "Aaa" ale Frantei, Austriei si Marii Britanii, din cauza crizei datoriilor de stat din Europa, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Moody's a luat masuri mai putin agresive in privinta statelor din zona euro decat agentia Standard & Poor's, care a coborat in ianuarie ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Franta si Austria - care au pierdut astfel ratingul triplu-A "imaculat" si a trecut la negativa perspectiva tarilor din uniunea monetara cu exceptia Germaniei.

Fitch a coborat in ianuarie ratingurile Belgiei, Ciprului, Italiei, Sloveniei si Spaniei, indicand totodata ca exista sanse de 50% pentru noi retrogradari in urmatorii doi ani.

Decizia Moody's pune insa pentru prima data sub semnul intrebarii ratingul "Aaa" al Marii Britanii.

Agentia a indicat temeri privind capacitatea Europei de a implementa reformele si de a angaja fondurile necesare necesare pentru solutionarea crizei.

Moody's noteaza de asemenea ca situatia economica dificila din Europa ar putea impiedica unele guverne sa ia masuri de austeritate suficient de puternice pentru a pune ordine in finantele publice.

Perspectivele ratingurilor Frantei, Austriei si Marii Britanii au fost modificate la negative din cauza "mai multor presiuni specifice in privinta situatiei de credit, care ar accentua vulnerabilitatea acestor tari".

Ratingul "Aaa" al Germaniei este descris de Moody's drept "adecvat", iar agentia a reafirmat ratingul trilpu-A al Fondului European de Stabilitate Financiara EFSF, care a fost retrogradat in ianuarie de S&P cu o treapta, la "AA+".

Agentia a coborat cu cate o treapta ratingurile Italiei, Portugaliei, Sovaciei, Sloveniei si Maltei, si a retrogradat Spania cu doua trepte. Perspectivele tarilor retrogradate au fost stabilite la negative.

Moody's noteaza ca severitatea deciziei a fost redusa de angajamentul autoritatilor europene de a mentine intacta uniunea monetara si de a implementa orice masuri necesare pentru a recastiga increderea pietelor.

Parlamentul Greciei a aprobat anterior un nou pachet de masuri dure de austeritate pentru a obtine imprumuturile externe necesare in vederea evitarii falimentului.

Moneda euro si lira sterlina s-au depreciat in raport cu dolarul in urma anuntului Moody's, insa bursele de valori nu au reactionat imediat, probabil deoarece agentia anuntase inca din decembrie ca urmeaza sa revizuiasca ratingurile statelor din zona euro.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a reactionat declarand ca Marea Britanie trebuie sa se tina de cuvant si sa reduca deficitul bugetar urias.

"Este o dovada ca, in situatia globala actuala, Marea Britanie nu poate amana rezolvarea datoriilor sale. Oricine crede ca Marea Britanie se poate feri de confruntarea datoriilor sale trebuie sa se trezeasca la realitate", a spus el.

Guvernul francez a aratat ca va mentine politicile de imbunatatire a competitivitatii economice si a cresterii, reducand in acelasi timp deficitul bugetar.

"Guvernul este hotarat sa continue actiunile de consolidare a cresterii si competitivitatii, in special prin reforma sistemului de finantare a programelor sociale, a pietei de munca si prin reducerea deficitelor publcie", a afirmat intr-un comunicat ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin.

Austria a contestat avertismentul Moody's ca ar putea cobori ratingul triplu-A al tarii, aratand ca agentia nu a acordat suficienta consideratie programului multianual al guvernului de la Viena de echilibrare a bugetului si reducere a datoriei de stat.

"Pachetul de consolidate bugetara recent adoptat nu a primit suficienta consideratie la revizuirea perspectivei. Moody's presupune o evolutie ascendenta a gradului de indatorare, in timp ce noua directie a deficitului arata scaderea clara incepand din 2012", se arata intr-un comunicat transmis marti de ministerul Finantelor de la Viena.

Austria vrea sa-si echilibreze bugetul pana in 2016 printr-un amestec de reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe. Guvernul estimeaza scaderea datoriei de stat la 71% din PIB pana in 2016, de la un maxim de 75,4% anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri