Fondul de stat China Investment Corp (CIC), cu active de 410 miliarde de dolari, a respins un apel al cancelarului german Angela Merkel, lansat in februarie in timpul unei vizite la Beijing, de a cumpara obligatiuni ale statelor europene, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.
Astfel de plasamente sunt "dificile" pentru investitorii pe termen lung, a afirmat presedintele CIC, Lou Jiwei.

Oficialul chinez a comentat asupra oportunitatii investitiilor in obligatiuni ale tarilor din zona euro inaintea summit-ului China-UE, care va incepe marti. Orice injectie de fonduri in Europa va avea ca obiectiv industria si alte active reale, nu obligatiuni guvernamentale, a spus el.

Declaratiile urmeaza unui comentariu in cotidianul People's Daily, publicatie a Partidului Comunist, care a incercat sa reasigure UE ca Beijingul nu are "intentia de a cumpara Europa".
In cadrul unui forum la Beijing, Lou a spus ca Merkel a cerut, in timpul vizitei in China, reprezentantilor CIC si altor investitori pe termen lung sa cumpere obligatiuni ale statelor europene.

"In privinta obligatiunilor guvernamentale europene precum cele ale Italiei si Spaniei, doar bancile centrale cu anumite responsabilitati pot investi. Este mai dificil pentru investitorii pe termen lung, ca noi, sa faca astfel de plasamente. Ar putea exista oportunitati de investitii in domenii precum infrastructura si proiecte industriale, iar acestea pot ajuta recuperarea economica", a spus el.

Un consilier al bancii centrale a sustinut pozitia mai dura a sefului CIC.

"Om fi noi saraci, dar nu suntem prosti. Trebuie sa urmam principiile comerciale in astfel de investitii. Asta inseamna ca vrem profit", a declarat Xia Bin, consilier la Banca Chinei.

In timpul unei vizite in februarie a cancelarului german Angela Merkel in China, premierul Wen Jiabao a declarat ca Beijingul analizeaza cresterea particparii la fondurile de salvare infiintate de UE impotriva crizei datoriilor, insa nu si-a luat angajamente explicite.

China, care dispune de rezerve valutare de peste 3.000 miliarde de dolari, este considerata de analisti ca avand forta financiara necesara pentru a ajuta la reducerea crizei datoriilor din Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri