Grecia se confrunta cu o campanie pentru excluderea tarii din zona euro, a declarat, miercuri, ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, intr-un avertisment dramatic adresat politicienilor eleni pentru a evita orice noi intarzieri pentru aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar.
"Exista acum in mod clar puteri in Europa care se joaca cu focul (...) si care ar vrea Grecia in afara zonei euro. Nu trebuie sa oferim nimanui scuza care ar conduce la implementarea acestui scenariu ingrozitor pentru Grecia si economia mondiala", a spus Venizelos, dupa o intalnire miercuri cu presedintele tarii, Karolos Papoulias, potrivit agentiei elene Athens News.

Ministrul s-a intalnit cu presedintele dupa ce ministrii de Finante din zona euro au anulat o intalnire programata miercuri la Bruxelles, afirmand ca Grecia nu a indeplinit toate conditiile pentru aprobarea unui al doilea pachet de imprumuturi externe, de 130 de miliarde de euro.

Venizelos trebuie sa participe miercuri, 15 februarie, la o teleconferinta cu ministrii tarilor din zona euro, la care toate conditiile vor fi "clarificate".
Potrivit unui oficial european citat de Financial Times, mai multe state din zona euro, in special cele cu rating maxim "AAA", si-au pierdut increderea in promisiunile Greciei de a respecta intelegerile. Oficiali din Germania, Olanda si Finlanda cer din ce in ce mai sustinut falimentul Greciei.

"Ne apropiem de faliment. Germania, Finlanda si Olanda isi pierd rabdarea", a spus un important oficial din zona euro.

Una din principalele cauze ale pozitiei tot mai dure a tarilor din nordul Europei este increderea ca Europa este acum mai bine pregatita pentru a face fata unui faliment dezordonat al Greciei, dupa ce si-a consolidat sistemele de protectie impotriva contagiunii.

In plus, unii oficiali considera ca in acest moment cotatiile de pe pietele financiare au luat deja in calcul falimentul Greciei, iar o reactie negativa va fi limitata.

Ministrii de Finante din zona euro vor participa miercuri la o teleconferinta si se vor reuni luni la Bruxelles, pentru o sedinta obisnuita.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri