Potrivit cercetatorilor, carnea crescuta in laborator, spre deosebire de cea provenita de la ferme, va fi mai sustenabila si o sursa alimentara cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele si porcinele au o eficienta de numai 15% in transformarea proteinelor vegetale pe care le consuma in carne.

Pornind de la celule stem de bovine, cercetatorii olandezi au crescut fibre musculare de pana la trei centimetri lungime si jumatate de centimetru grosime. Fibrele sunt exersate in timpul cresterii, la fel ca muschii reali, prin indoire si intindere in vasele de cultura, si se hranesc dintr-un lichid ce contine proteine vegetale si alti nutrienti, echivalent cu dieta unei bovine.

Culoarea actuala a muschiului crescut in laborator este roz-galbui palid, intrucat nu contine sange, dar profesorul Post intentioneaza sa-i imbunatateasca aspectul.

Citeste si:

Pentru a asigura grasimea, un element esential unui burger real, sunt crescute si astfel de celule in laborator, iar ulterior vor fi tocate impreuna cu fibrele musculare.

Consumul de carne la nivel global este estimat sa creasca cu circa 50% pana in 2050, in timp ce cresterea animalelor genereaza deja 18% din emisiile de gaze de sera cauzate de om la nivel global, conform Universitatii Stanford din California.