Datoria publica a Spaniei va ajunge la sfarsitul anului viitor la 78%, nivel aproape dublu fata de cel de la inceputul crizei datoriilor suverane din zona euro, in 2008, erodand astfel avantajele economice fata de alte state periferice din regiune, care au protejat-o de problemele Greciei.
Spania a intrat in criza cu o datorie publica de 40% din PIB, comparativ cu o medie de 70% la nivelul zonei euro.

Comisia Europeana anticipeaza ca nivelul datoriei publice spaniole va urca la 78% la sfarsitul lui 2013, iar Moody’s a avertizat ca Spania pierde unul dintre principalele sale avantaje, transmite Bloomberg.

La nivelul zonei euro, CE estimeaza ca ponderea datoriilor publice in PIB-ul regiunii va atinge 91%.

Randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani este cu numai 0,3 puncte sub cel al obligatiunilor Italiei, comparativ cu diferenta de 2 puncte procentuale de la sfarsitul anului trecut, mentioneaza Mediafax.

Obligatiunile spaniole cu maturitate de 10 ani au in prezent un randament de 5,18%, in crestere cu 0,33 puncte procentuale de la 1 februarie.

"Timpul lucreaza impotriva Spaniei, iata de ce deficitul bugetar trebuie redus semnificativ, inainte ca ponderea datoriei publice in PIB sa atinga pragul critic de 100%", a declarat Georg Grodzki, seful deparatamentului de cercetare la compania Legal&General Investment Management in Londra, care administreaza active de 515 miliarde de dolari.

Potrivit estimarilor CE, datoria Spaniei se va dubla fata de 2008, in timp ce cea a Italiei va urca cu numai 13 puncte procentuale, la 119% din PIB.

In 2001, Moody’s acorda Spaniei rating "Aaa", iar Italiei un calificativ cu trei trepte mai jos, "Aa3". In prezent, ambele tari au rating "A3", cu patru trepte peste nivelul junk, nerecomandat pentru investitii.

Eforturile Spaniei de reducere a deficitului bugetar sunt ingreunate de intrarea in recesiune, pentru a doua oara in doi ani. FMI anticipeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1,7% in acest an, ceea ce va impiedica guvernul sa respecte tintele bugetare.

Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va scadea de la 8% anul trecut la 6,8% in acest an si la 6,3% in 2013. Tinta convenita cu Comisia Europeana pentru deficitul bugetar din acest an este de 4,4%.

Datoria publica ar putea creste si din cauza sprijinului guvernamental pentru bancile afectate de active neperformante de 175 de miliarde de euro, legate de sectorul imobiliar.

"Problema din Spania provine din riscul ascuns implicat de posibilul transfer al datoriilor bancilor la bugetul statului", a declarat Thomas Costerg, analist la Standard Chartered Bank in Londra.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoi a anuntat deja ca va avea dificultati sa reduca deficitul bugetar la 4,4%, in conditiile contractiei economice.

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a cerut Spaniei sa prezinte noi masuri de austeritate, pe langa planul de 15 miliarde de euro, constand in majori de taxe si reduceri ale cheltuielilor, anuntat in decembrie.

Spaniolii contesta deja masurile de austeritate si reforma adoptate de guvern. Circa 1 milion de persoane au demonstrat duminica la Madrid si alte orase mari pentru a protesta fata de modificarea legislatiei muncii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri