Euro a inregistrat o crestere pe piata de schimb dupa anuntul unui acord de principiu in Europa destinat salvarii Greciei de la faliment, cursul urcand in zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, relatează AFP, citata de Mediafax.
[Update] Moneda euro s-a apreciat pe pietele asiatice, iar activele defensive, cu un grad ridicat de siguranta, au inregistrat scaderi, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au aprobat cel de-al doilea acord de finantare externa pentru Grecia, insa bursele nu au reactionat pozitiv.

Actiunile din Asia au evoluat indecis, iar principalii indici bursieri din regiune au inchis in scadere usoara, reflectand temerile investitorilor ca acordul reprezinta o solutie doar pe termen scurt, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.

"Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala", a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Cu ajutorul acestui ajutor fara precedent, Grecia urmeaza sa fie in masura sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment.

Atena a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro).

Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International (FMI) si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg.

In final, planul de salvare va permite reducerea indatorarii la nivelul de 120,5% pana in 2020, de la 160% cat este in prezent, a subliniat o sursa guvernamentala europeana.

Bancile vor sterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei

Acordul negociat intre Grecia si bancile sale prevede o reducere de 53,5 la suta din valoarea initiala a obligatiunilor pe care acestea le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunta marti un comunicat al comitetului creditorilor privati ai Greciei, relateaza AFP.

La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privati au acceptat sa-si mareasca participarea la cel de-al doilea plan de sustinere a Greciei, in conditiile in care reducerea prevazuta initial era de 50 la suta. Pierderile reale din conturile creditorilor privati vor fi de peste 70 la suta.

Mai precis, pentru fiecare obligatiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5 la suta din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la suta, in timp ce 53,5 la suta din obligatiunile initiale se va pierde.

Creditorilor privati li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al caror randament va fi indexat cu cresterea Greciei, ceea ce le va oferi o crestere a veniturilor daca economia elena se va redresa mai repede decat este prevazut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat insa ca documentul finalizat marti dimineata trebuie supus aprobarii tuturor membrilor sai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri