Depozitele marilor banci comerciale europene la bancile centrale au crescut cu 50% anul trecut, la 816 miliarde de dolari, reflectand atat impactul reglementarilor mai dure din sistem, cat si prudenta institutiilor financiare, care se feresc de creditare, potrivit unei analize a Wall Street Journal, citata de Mediafax.
Cele mai mari opt banci europene care au prezentat recent rezultatele financiare de la finalul anului trecut au raportat detineri totale de bani cash si depozite la bancile centrale de 816 miliarde de dolari, fata de 543 miliarde de dolari la finele lui 2010.

Institutiile se asigura astfel ca banii sunt in siguranta, iar autoritatile de reglementare a sistemului financiar sunt in acelasi timp satisfacute ca bancile au acces lejer la lichiditati intr-o eventuala situatie de criza.

Strategia are insa si dezavantaje importante: bancile nu mai imprumuta acei bani catre populatie, companii sau guverne, accentuand "seceta" de pe piata de credit din zona euro, iar dobanzile mici platite de bancile centrale pe depozite franeaza cresterea profiturilor in sistem.

Bancile franceze mizeaza din plin pe aceasta strategie: sumele depuse de Societe Generale la bancile centrale au crescut de peste trei ori anul trecut, la 44 miliarde euro, iar depozitele BNP Paribas au urcat cu 74%, la 58 miliarde euro, potrivit WSJ.

Peste jumatate din depozitele BNP Paribas, cea mai mare banca europeana dupa active, sunt constituite la Rezerva Federala a SUA, cu restul la Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si alte banci centrale.

"Am trecut printr-o criza uriasa in a doua jumatate a anului trecut. Astfel, am reactionat cat mai urgent posibil pentru siguranta", a declarat saptamana trecuta directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe.

Celelalte sase banci incluse in analiza realizata de WSJ sunt Banco Santander si BBVA (Spania), UBS si Credit Suisse (Elvetia), Deutsche Bank (Germania) si Barclays (Marea Britanie). Fiecare dintre acestea a raportat pentru finele anului trecut depozite la bancile centrale mai ridicate decat la sfarsitul lui 2010.

Semnificatia istorica a datelor este greu de cuantificat, noteaza WSJ, deoarece majoritatea bancilor nu au raportat pana recent sumele depozitate la bancile centrale, indicator care a devenit o practica obisnuita in ultimul an odata cu atentia tot mai ridicata acordata de investitori lichiditatilor institutiilor de credit.

Analistul Andrea Filtri de la Mediobanca Londra estimeaza ca sumele depuse de bancile comerciale la centrale au ajuns la maximul ultimilor 15 ani. Filtri considera insa ca situatia a fost determinata in principal de presiunile venite din partea autoritatilor, care nu vor sa se ajunga la o noua criza de lichiditate in sistem.

Surse din conducerea mai multor mari banci europene au declarat pentru WSJ ca volatilitatea recenta a obligatiunilor guvernamentale din zona euro si perceptia negativa a pietelor in privinta institutiilor care detin astfel de titluri au determinat marile grupuri financiare sa opteze pentru cresterea depozitelor la bancile centrale.

"Este un efect al pozitiei actuale a pietelor si al faptului ca institutiile de credit se simt mai in siguranta cu banii la bancile centrale", comenteaza un director de banca din Spania.

Alti bancheri sustin ca majorarea depozitelor este un rezultat al infuziei uriase de lichiditate, de 489 miliarde euro, efectuata de BCE in decembrie. Masura avea rolul de a preveni o potentiala criza a creditelor si de a reduce costurile de finantare ale guvernelor din zona euro, insa mai multi directori de banci contactati de WSJ au afirmat ca au preferat sa depoziteze banii imprumutati inapoi la BCE.

Deutsche Bank, care nu a accesat operatiunea BCE din decembrie, avea la finele anului trecut depozite de 136 miliarde euro la diverse banci centrale, fata de 94 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie. Grupul german a inceput recent sa raporteze astfel de date, insa WSJ estimeaza ca banca avea la sfarsitul anului anterior depozite de 70 miliarde euro la bancile centrale.

Santander, cea mai mare banca spaniola, a aratat ca cresterea depozitelor la bancile centrale cu 58% in 2011, la 97 miliarde euro, a fost determianta in principal de reglementarile mai dure din Marea Britanie si Brazilia.

BBVA, a doua banca din Spania, a aratat in raportul anual ca depozitele de la bancile centrale au avut in trimestrul al patrulea un randament mediu de 0,99%, fata de 4,41% pentru totalul activelor. BBVA are depozite de 31 miliarde euro la banci centrale, in urcare cu 55% in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri