Cele mai mari banci si companii de asigurari din Europa vor participa la reducerea datoriilor Greciei intrucat au revizuit deja in scadere valoarea detinerilor de obligatiuni elene si vor sa evite riscul unui default, potrivit analistilor citati de Bloomberg, scrie Mediafax.
BNP Paribas, Deutsche Bank si AXA au reevaluat in sens negativ portofoliile de obligatiuni guvernamentale ale Greciei cu mai mult de 70%, iar acest fapt ar putea limita pierderile.

Creditorii privati si oficialii eleni au convenit noaptea trecuta acordul de reducere a datoriilor, care ar putea implica pierderi de 74% legate de detinerile de obligatiuni elene, potrivit estimarilor facute de Guillaume Tiberghien, analist la Exane BNP Paribas in Londra.

"Bancile europene au avut mult timp sa se pregateasca si multe dintre ele au inclus deja pierderile in datele financiare. Pana la urma, acest acord a fost negociat de cele mai mari banci si companii de asigurari, astfel incat este asigurata o rata mare de participare", a aratat Dirk Becker, analist la compania Kepler Capital Markets in Frankfurt.

Cel mai amplu acord de restructurare a datoriilor din istorie evita intrarea in incetare de plati a Greciei, eveniment care, potrivit directorului general al Deutsche Bank, Josef Ackerman, ar fi declansat o criza mai grava decat cea care a urmat falimentului Lehman Brothers in 2008.
Succesul schimbului de obligatiuni depinde de numarul investitorilor participanti la operatiune.

Charles Dallara, directorul general al Institutului pentru Finante Internationale (IFI), care a negociat acordul in numele creditorilor privati, anticipeaza o participare mare la schimbul de obligatiuni.

Investitorii vor decide strategiile proprii, dar este un acord solid, corect pentru toate partile si care aduce beneficii considerabile Greciei", a afirmat marti Dallaram intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Potrivit acordului, investitorii vor renunta la 53,5% din principalul datoriilor elene, iar restul detinerilor vor fi schimbate cu obligatiuni noi si titluri ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara.

Cuponul noilor obligatiuni va fi de 2% pana in februarie 2015, 3% in urmatorii cinci ani si 4,3% pana in 2042.

Planul va determina reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, suma echivalenta cu circa jumatate din PIB-ul estimat pentru 2011, potrivit IFI.

Guvernul de la Atena a anuntat pe de alta parte ca va depune la Parlament o lege care ii va permite sa impuna revizuirea in scadere a valorii datoriilor in cazul detinatorilor de obligatiuni care refuza sa participe la operatiune.

Executivul elen are nevoie de participarea detinatorilor a 50% din obligatiuni pentru ca restul sa fie obligati sa accepte revizuirea, estimeaza Pierre Flabee, analist la Kepler Capital Markets in Paris.

Comitetul IFI care a negociat schimbul de obligatiuni a inclus reprezentanti ai unor banci si asiguratori cu cele mai mari detineri de obligatiuni guvernamentale elene, intre care National Bank of Greece, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo, ING Groep, Allianz si Axa.

Cei 32 de membri ai comitetului celor mai mari creditori au efectuat deja reevaluari in scadere ale portofoliilor de obligatiuni ale Greciei de cel putin 24 de miliarde de euro, in suma cumulata.

"BNP Paribas si Societe Generale au constituit provizioane suficiente. Au tot interesul sa participe", a spus Tiberghien.

Unele fonduri de hedging s-ar putea opune totusi acordului si sa insiste sa isi primeasca banii integral, fie de la guvernul grec fie prin contractele de asigurari, cunoscute sub numele de credit-default swaps (CDS-uri).

Contractele CDS acopera datorii nete de 3,2 miliarde euro, sub 1% din obligatiunile emise de statul elen.

Cei mai importanti creditori privati ai Greciei sunt primele patru mari banci din tara, cu detineri de obligatiuni in valoare de aproape 29 miliarde de euro. Pana in prezent, aceste banci au inregistrat pierderi de numai 4,3 iliarde de euro legate de aceste obligatiuni. In cadrul programului de salvare a Greciei, bancile vor beneficia de suplimentarea capitalului, ceea ce le va permite sa accepte pierderi mai mari.

Cel mai mare stimulent pentru toate bancile de a participa la salvarea Greciei este pericolul repetarii crizei declansate de falimentul Lehman Brothers, cea mai mare dupa Marea Depresiune, care a dus potrivit analistilor la pierderi de peste 2.000 de miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri