Royal Bank of Scotland (RBS), Commerzbank si Credit Agricole au inclus deja in rezultatele financiare pe 2011 pierderile generate de detinerile de obligatiuni suverane ale Greciei, la doua zile dupa ce creditorii privati ai statului elen au acceptat cea mai mare restructurare de datorii din istorie.
RBS, cea mai mare banca detinuta de statul britanic, a raportat o pierderere anuala peste asteptari dupa ce a constituit un provizion de 1,1 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde dolari) legat de portofoliul de obligatiuni suverane, relateaza Bloomberg.

Commerzbank, a doua mare banca din Germania, a revizuit in scadere valoarea obligatiunilor elene detinute, cu 700 de milioane de euro, in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, a raportat pierderi in trimestrul patru, dupa constituirea unui provizion de 220 milioane de euro legat de datoriile elene.

Grecia si creditorii privati au convenit marti un acord de reducere a datoriilor printr-un schimb de obligatiuni, creand conditiile pentru al doilea program de salvare a statului elen.

Potrivit acordului, creditorii au acceptat reducerea cu 53,5% a principalului, iar restul obligatiunilor detinute vor fi preschimbate cu obligatiuni noi si titluri emise de Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara. Astfel, datoriile Greciei catre creditorii privati vor fi reduse cu 107 miliarde de euro, de la circa 200 de miliarde de euro. Planul are ca obiectiv reducerea datoriei publice a Greciei de la 160% din PIB in prezent la 120%, pana in 2020.

RBS, Commerzbank si Credit Agricole au reevaluat in scadere detinerile de obligatiuni ale Greciei cu cel putin 74%.

Royal Bank of Scotland a inregistrat anul trecut o pierdere de 2 miliarde de lire sterline, comparativ cu 1,1 miliarde lire sterline in 2010. Analistii anticipau pentru 2011o pierdere de 1,1 miliarde de lire sterline.

Credit Agricole a consemnat in trimestrul al patrulea o pierdere de 3,07 miliarde de euro, peste asteptarile analistilor. Banca a revizuit in scadere, in cele trei luni, investitii de circa 2,6 miliarde de euro, inclusiv in participatiile detinute la Bankinter din Spania si Banco Espirito Santo din Portugalia. Expunerea la Grecia a generat anul trecut costuri de 2,4 miliarde de euro. In 2011, grupul a obtinut un profit net de 812 milioane de euro, in scadere de la 3,6 miliarde de euro in 2010.

Commerzbank a anuntat scaderea profitului net in 2011 de la 1,43 miliarde de euro la 638 milioane de euro, din cauza pierderilor generate de expunerea la Grecia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri