Sectorul bancar din Spania s-ar putea reduce in acest an la circa 10 banci, de la peste 40 existente inainte de criza economica, in conditiile in care guvernul obliga institutiile de credit sa recunoasca pierderile generate de prabusirea pietei imobiliare, transmite Reuters.
Bancile mici si mijlocii se vor lupta sa isi uneasca fortele pentru a putea respecta cerintele privind nivelul capitalului prevazute intr-o noua lege, care cere institutiilor de credit sa reevalueze in scadere cu pana la 80% activele imobiliare din balantele contabile, scrie Mediafax.

O atentie speciala va fi data Bankia, a patra mare banca din Spania in functie de capitalizarea de piata, existand temeri legate de capacitatea acesteia de a suporta pierderile legate de expunerea la sectorul imobiliar.

Numai un numar mic de banci, Santander si BBVA, CaixaBank si banca de economii Kutxa din Tara Bascilor, sunt considerate suficient de puternice pentru a-si pastra independenta si a acoperi deficitele de capital din profituri.

Bankia a negat ca ar intentiona sa fuzioneze cu CaixaBank, dar surse din piata au afirmat ca ar fi dificil pentru banca sa ramana pe cont propriu.

Bancile spaniole, inclusiv institutiile de credit regionale (caja), nelistate la bursa, care se concentreaza in mod traditional pe atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi mici, au dat finantari substantiale constructorilor, in timpul unui deceniu de boom imobiliar, iar acum au ramas cu terenuri nedezvoltate, blocuri de apartamente nefinalizate si credite neperformante de ordinul miliardelor de euro.

Principala preocupare a guvernului este acoperirea deficitului urias de capital din sectorul bancar, provocat de pierderile generale de investitiile imobiliare, fara acumularea unor noi datorii publice.

Spania are printre cele mai multe banci din UE, raportat la numarul de locuitori. In timpul guvernarii socialiste anterioare, a avut loc o runda de fuziuni si recapitalizari care a dus la scaderea numarului de banci la circa 20.

Guvernul conservator actual, retincent sa infiinteze o "banca rea" de stat dupa model irlandez intr-o perioada de sensibilitate acuta legata de datoriile suverane din zona euro, spera ca fuziunile vor genera economii care sa reduca deficitul de capital din sectorul bancar.

Potrivit Bancii Spaniei, companiile de constructii datoreaza bancilor circa 300 de miliarde de euro, care au o expunere la credite neperformante de aproximativ 176 miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri