Summitul liderilor din zona euro, prevazut pentru 2 martie, la incheierea summitului european, a fost anulat din cauza reticentei Germaniei de a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, au anuntat surse europene, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

"Summitul zonei euro a fost anulat", a anuntat pentru AFP un oficial european. Informatia a fost confirmata si de o alta sursa europeana.

Liderii tarilor din zona euro vor "desemna un presedinte al zonei euro" in cadrul summitului de la Bruxelles de joi si vineri, a precizat sursa citata.

O reuniune a liderilor zonei euro "nu este exclusa pana la sfarsitul lunii martie", a insistat aceeasi sursa. Posibilitatea organizarii unui "summit special" in martie a fost evocata, de asemenea, de o sursa guvernamentala europeana.

Presedintele UE, Herman van Rompuy, intentiona sa ii reuneasca pe liderii celor 17 tari ale zonei euro la un dejun de lucru in cea de-a doua si ultima zi a summitului european din 1 si 2 martie, pentru a discuta despre dimensiunea Mecanismului european de stabilitate (MES).

Dar ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble, a avertizat ca nu va fi luata in mod necesar o decizie la aceasta reuniune. Potrivit lui, Europa are la dispozitie toata luna martie.

Reticentele Germaniei genereaza indoiala cu privire la capacitatea Europei de a iesi din criza datoriilor suverane. Or, la summitul G20 s-a considerat ca este indispensabil ca aceasta consolidare a Europei impotriva crizei datoriilor in zona euro sa aiba loc inaintea unei finantari suplimentare din parta Fondului Monetar International.

Discutiile privind MES, care ar urma sa intre in vigoare inca din iulie, se concentreaza asupra cresterii resurselor, pentru moment plafonate la 500 de miliarde de euro capacitate de imprumut.

Summitul din 1 si 2 martie va fi intre altele consacrat semnarii tratatului bugetar, pe care 25 dintre cele 27 de state membre UE au promis sa il adopte (exceptie fac Marea Britanie si Cehia).

Cu aceasta ocazie, Herman van Rompuy ar urma sa fie reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat de doi ani si jumatate la presedintia UE si ar urma sa cumuleze aceasta functie cu cea de presedinte al zonei euro, a anuntat o sursa europeana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri