Platina a devenit mai interesanta pentru bijutieri decat aurul dupa ce pretul metalului galben, considerat un plasament sigur in perioade economice incerte, a atins niveluri record, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.
Pretul aurului l-a depasit pe cel al platinei in august anul trecut, pentru prima oara dupa decembrie 2008.

Cererea de aur din partea bijutierilor a scazut cu 3% anul trecut, in timp ce in cazul platinei a avut loc o crestere de 1,8%, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului si ale companiei Johnson Matthey, comerciant si distribuitor de platina la nivel mondial.

"De fiecare data cand creste pretul aurului si atinge noi niveluri psihologice este afectata cererea de bijuterii", a declarat David Wilson, analist la Citigroup in Londra, care crede ca pretul mai mare al aurului va sustine cererea pentru bijuterii din platina.

Interesul pentru bijuteriile din platina este in crestere, sustinut de China, care asigura circa 68% din consum. In India, cea mai mare piata pentru obiecte ornamentale din aur la nivel mondial, popularitatea metalului alb-cenusiu creste in randul tinerelor.

"Toti retailerii raporteaza o crestere puternica a vanzarilor de bijuterii din platina", a declarat Vaishali Banerjee, manager de tara al Platinum Guild International, in Mumbai.

Pretul aurului a crescut timp de 11 ani consecutiv, la un maxim de 1,921,15 dolari uncia atins in septembrie anul trecut, iar marti a incheiat tranzactiile de la Londra la 1.784,23 dolari uncia.

Platina a inchis marti la 1.718,5 dolari uncia, in crestere de la media ultimilor trei ani, de 1.546 dolari uncia.

Metalul pretios este folosit pentru fabricarea bijuteriilor, a instrumentelor chirurgicale dar si in industrie.

Aprecierea cotatiei aurului ar putea dura inca 5-8 ani, fiind posibil ca pretul sa creasca de peste doua ori, la 5.000 de dolari uncia, a estimat Christopher Wyke, director la Schroders Investment Management, la sfarsitul saptamanii trecute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri