Ministrii Finantelor din zona euro vor amana din nou semnarea celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, pana la finalizarea schemei de conversie a obligatiunilor pentru reduerea datoriei statului elen, au declarat pentru Reuters surse oficiale europen.
Ministrii Finantelor din zona euro se intalnesc joi dupa-amiaza la Bruxelles, in paralel cu summit-ul liderilor UE, pentru o noua evaluare a situatiei bugetare a Greciei, dupa ce guvernul elen a implementat toate masurile semnificative de austeritate stabilite ca preconditii pentru obtinerea noului acord de "bailout", scire Mediafax.

Parlamentul elen a aprobat miercuri seara reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar, ultima dintre cele peste 30 de preconditii impuse de guvernele zonei euro inainte de aprobarea unui nou pachet de imprumuturi.

Ministrii reuniti la Bruxelles pentru evaluarea masurilor implementate de Grecia nu sunt insa pregatiti sa semneze acordul si vor amana decizia pana la finalizarea schemei de restructurare a datoriilor Greciei catre creditorii privati, au afirmat sursele citate.

"Astazi va fi doar un exercitiu de inventar, se va verifica daca Grecia a facut tot ce trebuie si se vor asigura ca toate elementele sunt la locul lor. Semnalele de pana acum arata ca Grecia a facut destul. Insa va mai dura ceva timp pana cand ministrii for semna sau pana cand vor fi distribuite noi fonduri", a afirmat un oficial european care participa la pregatirea documentelor pentru sedinta ministrilor de Finante.

Ministrii Finantelor din zona euro au programat o noua intalnire pentru 12 martie, dupa ce se va fi incheiat conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria Greciei spre nivelul de 120% din PIB pana in anul 2020, de la 160% din PIB in prezent.

Oficialii vor discuta la sedinta de joi si despre combinarea celor doua fonduri anticriza ale zonei euro, Fondul European de Stabilitate Financiara, cu resurse de 250 miliarde euro, si Mecanismul European de Stabilitate, care va avea la dispozitie 500 miliarde euro, pentru a crea o plasa de siguranta de 750 miliarde euro.

Statele non-europene din G20 au indicat, la summit-ul de saptamana trecuta, ca ar putea ajuta la stingerea crizei din zona euro prin furnizarea de resurse financiare suplimentare de 500-600 miliarde de dolari catre FMI, insa numai daca statele din zona euro accepta mai intai combinarea celor doua fonduri.

Presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Grecia va incasa probabil prima transa din cel de-al doilea pachet de finantare externa cel tarziu pe 20 martie, daca Atena respecta toate preconditiile.

Grecia a deschis oficial conversia de obligatiuni vineri, 24 februarie, si vrea sa o finalizeze pana pe 8 martie.

Statul elen a anuntat ca nu se va simti obligat sa finalizeze schema daca participarea creditorilor privati nu va acoperi cel putin 90% din datoriile vizate pentru restructurare. Daca participarea va fi de sub 90%, dar peste 75%, guvernul elen a aratat ca se va consulta cu creditorii din sectorul public, precum guvernele zonei euro si FMI.

Daca rata de participare va fi de sub 75%, Atena a avertizat ca nu va mai efectua operatiunea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri