Grecia nu a declansat plata asigurarilor, prin contracte CDS (Credit Default Swap), pentru obligatiunile statului prin pregatirile recente vizand restructurarea datoriei, a anuntat, joi, Asociatia Internationala pentru Schimburi si Derivate (International Swaps and Derivatives Association - ISDA), informeaza Mediafax.
Decizia organizatiei inseamna ca detinatorii acestor contracte de asigurare, cu o valoare de 3,25 miliarde de euro, nu vor fi platiti in aceasta etapa, insa noi decizii sunt posibile, bazate pe orice elemente suplimentare.

Comisiei ISDA i s-a cerut sa decida daca adoptarea de catre Grecia a unor legi care ar putea obliga toti detinatorii privati de obligatiuni sa accepte pierderi reprezinta un eveniment ce declanseaza plata contractelor CDS. Grecia a acceptat preschimbarea obligatiunilor detinute de Banca Centrala Europeana fara ca institutia sa accepte pierderi.

Comisia formata din 15 membri a ISDA a votat, in unanimitate, ca masurile adoptate de Grecia nu intrunesc definitia ISDA pentru un eveniment care sa declanseze plata asigurarilor.

"Situatia din Grecia se afla inca in evolutie, iar deciziile de acum nu afecteaza dreptul sau capacitatea investitorilor de a transmite noi intrebari privind Grecia si nu reprezinta o opinie a asociatiei vizand eventualitatea unui eveniment care sa declanseze plata CDS-urilor in viitor, in functie de aparitia unor noi elemente", potrivit unui comunicat al ISDA, citat de Financial Times.

Decizia asociatiei vine inainte de preschimbarea de obligatiuni elene, in care sunt vizate obligatiuni de 206 miliarde de euro, si lasa deschisa calea unei hotarari diferite in viitor.

Restructurarea datoriei statului elen a fost planificata pe baza participarii voluntare, partial pentru a evita declansarea platii contractelor CDS. In contextul deteriorarii rapide a situatiei in ultimele luni, a devenit clar ca toate obligatiunile detinute de investitorii privati trebuie incluse in operatiunea de preschimbare, pentru a reduce semnificativ nivelul indatorarii.

Pentru a garanta participarea tuturor investitorilor privati, Grecia a introdus retroactiv pentru obligatiunile existente clauze ale efectului colectiv. Aceste clauze permit unei majoritati de doua treimi din detinatorii privati de obligatiuni sa decida in numele tuturor participarea la programul de restructurare.

Contractele CDS au fost folosite de banci pentru a-si asigura expunerea fata de obligatiunile unor tari, in timp ce unii investitori au folosit astfel de contracte pentru speculatii financiare pe posibilitatea ca Grecia sa intre in incetare de plati. In piata financiara au existat temeri ca natura incurcata a preschimbarii datoriei Greciei ar putea face posibila derularea restructurarii fara plata CDS-urilor.

Din comisia ISDA fac parte zece banci, intre care BNP Paribas, Deutsche Bank si Societe Generale, precum si cinci manageri de fond de investitii.

Momentul deciziei platii contractelor CDS este important, noteaza Financial Times, intrucat valoarea acestora este calaculata in functie de cea a obligatiunilor asigurate. Intrucat valoarea nominala a obligatiunilor detinute de investitorii privati va fi redusa cu 53,5% in urma preschimbarii cu unele noi, declansarea platii asigurarilor dupa restructurare ar putea duce la recuperarea de catre investitori a unor sume mai mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri