Mentinerea legii copilului unic in China, introdusa in 1979 ca mijloc de combatere a saraciei, risca sa provoace reducerea la jumatate a cresterii economice a tarii, din cauza scaderii populatiei active si a majorarii costurilor sociale pentru varstnici, cu impact asupra investitiilor, informeaza Mediafax.
Restrictiile referitoare la numarul de copii pe care ii poate avea o familie vor reduce cu 27% numarul chinezilor cu varste cuprinse in 15 si 24 de ani, principala forta de munca a fabricilor care au alimentat cresterea economica in ultimele decenii, la 164 de milioane de persoane pana in 2025, potrivit datelor Natiunilor Unite.

In paralel, investitiile care au avut o contributie de peste 50% la avansul economic de 9,2% din 2011 vor fi constranse de costurile mai mari pentru pensii si asistenta medicala, ca urmare a cresterii numarul persoanelor de peste 65 de ani cu 78%, la 195 de milioane.

Mentinerea acestei legi risca sa accelereze schimbarile demografice care, potrivit institutului Brookings-Tsinghua Center for Public Policy din Beijing, ar putea reduce la jumatate cresterea economica.

China contribuie cu circa 30% la expansiunea economica mondiala, astfel incat restrictionarea in continuare a natalitatii va afecta companii precum producatorul auto General Motors si restaurantele KFC.

"Este una dintre ultimele sanse de a schimba politica natalitatii, inainte ca situatia sa se inrautateasca. Daca incep sa elimine legea copilului unic in zonele urbane, economia poate fi sustinuta de cei care vor mai mult de un copil", a declarat Helen Qiao, analist la Morgan Stanley in Hong Kong.

Cresterea ratei natalitatii la 2,3 pentru fiecare femeie de la circa 1,6 va incetini la jumatate declinul fortei de munca pana in 2050, la 8,8%, de la 17,3%, potrivit ONU. In acest fel, va fi redusa dependenta Chinei de exporturi si va creste in schimb consumul intern, datorita cererii mai mari pentru produse destinate copiilor.

"Relaxarea politicii copilului unic este urgenta pentru a mari consumul. Cresterea fortei de munca ar dura 16 ani, dar oamenii cu copii vor cheltui imediat mai mult", a spus Qiao.

Dilema cu care se confrunta orasele din China provine din faptul ca eliminarea legii copilului unic, introdusa la trei ani dupa moartea lui Mao Zedong, inseamna mai multi bani pentru scoli si alte facilitati necesare copiilor, intr-o perioada in care autoritatile locale se confrunta cu costuri mai mari pentru pensii si ingrijirea batranilor.

Autoritatile din Shanghai au respins anul trecut o propunere care ar fi permis familiilor sa aiba doi copii, din cauza costurilor mari implicate, bugetele fiind deja afectate de imbatranirea populatiei.

Vicepresedintele american Joe Biden a declarat la inceputul lunii trecute, inaintea unei vizite in China, ca legea copilului unic din aceasta tara va modifica atat de rapid raportul dintre varstnici si populatia activa, in urmatorii 20 de ani, incat va fi imposibil ca ritmul actual de crestere economica sa fie mentinut.

Extinderea sistemului de pensii rudimentar la toti angajatii va costa 7% din PIB-ul Chinei, respectiv 411 miliarde de dolari, impactul urmand sa ajunga la 15% din PIB in 2050, ca urmare a trimplarii numarului de pensionari, considera Richard Jackson, director la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale in Washington.

ONU estimeaza ca numarul persoanelor platitoare de taxe va scadea in schimb cu 233 milioane, la 682 milioane.

"Aceasta imbatrinire a populatiei, in conditiile unui sistem de pensii subfinantat, reprezinta o reteta pentru probleme grave", a avertizat Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale si fost presedinte fara rol executiv la Morgan Stanley in Asia.

Carolina Population Center estimeaza pe de alta parte ca eliminarea restrictiei va duce numai temporar la cresterea natalitatii din China, la 1,8-1,9, dar in cinci ani va reveni la 1,5, sub nivelul de 2 necesar pentru a preveni scaderea populatiei.

Sursa foto: www.freedigitalphotos.net

Japonia are o rata a natalitatii de 1,42, iar Statele Unite de 2,08.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri