Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri ca au fost indeplinite conditiile ca zona euro sa isi dea acordul final pentru al doilea program de sustinere a Greciei, de 130 miliarde de euro, si a cerut FMI sa aiba o contributie importanta la finantare, transmite AFP, informeaza Mediafax.
Juncker a salutat reusita planului de reducere a datoriilor Greciei catre creditorii privati, "care va avea o contributie importanta la imbunatatirea sustenabilitatii datoriilor Greciei", se arata intr-un comunicat emis la incheierea unei teleconferinte a ministrilor de Finante din zona euro.

Juncker a apreciat in mod special evaluarea detaliata facuta de troica formata de creditorii publici ai Greciei, respectiv Banca Centrala Europeana (BCE),Comisia Europeana si FMI, potrivit careia autoritatile elene au indeplinit intr-o maniera satisfacatoare toate conditiile prealabile cerute de partenerii lor pentru obtinerea sprijinului financiar.

"Eurogroup considera ca sunt indeplinite conditiile pentru lansarea procedurilor nationale necesare aprobarii finale a contributiei zonei euro pentru finantarea celui de-al doilea plan de ajutor", potrivit comunicatului.

Juncker a cerut totodata FMI sa "aiba o contributie importanta" la programul de sprijin de 130 de miliarde de euro.

Board-ul FMI urmeaza sa se reuneasca pe 15 martie pentru a lua o decizie.

Juncker a confirmat totodata ca Grecia va activa clauza impactului colectiv, prin care creditorii privati care nu au acceptat schimbul de obligatiuni vor fi obligati sa participe.

Dupa mai multe luni de negocieri internationale dificile, guvernul grec a anuntat vineri ca 83,5% dintre creditori privati au acceptat schimbul de obligatiuni, care va injumatati practic datoriile de 206 miliarde de euro catre acestia.

Operatiunea, cea mai ampla restructurare de datorii suverane efectuata vreodata, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB pana in 2020, fata de nivelul actual de 160% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri