Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat duminica ca vrea introducerea unei legi care sa dea prioritate la achizitiile guvernamentale din UE bunurilor produse in Europa, o masura protectionista similara legislatiei adoptate in SUA in 1933, in timpul Marii Depresiuni, potrivit AFP.
"Franta a cerut ca Europa sa adopte o lege «cumpara produs in Europa» dupa modelul legii «cumpara produs in SUA» pentru ca astfel de banii publici europeni sa beneficieze companiile care produc in Europa. Comert corect da, nu concurenta neloiala", a spus presedintele francez in timpul unui miting electoral la Villepinte, in apropierea Parisului, noteaza Mediafax.

Statul francez ar putea aplica unilateral aceasta regula, daca nu se ajunge rapid la un acord la nivel european, a adaugat el.

"Daca in urmatoarele 12 luni nu se inregistreaza progrese serioase in privinta cerintei reciprocitatii cu principalii parteneri, atunci Franta va aplica unilateral aceasta regula pana cand negocierile vor avea succes", a avertizat Sarkozy.

Citand exemplul SUA, unde legislatia rezerva o parte din achizitiile de stat pentru companiile mici americane, presedintele francez a declarat ca va cere ca IMM-urile europene sa aiba asigurata o cota din achizitiile publice.

La fel ca si in cazul primei masuri, daca dupa 12 luni nu exista progrese la nivel european, Franta va incepe aplicarea unilaterala.

Legea "cumpara produs in SUA" a fost introdusa in anii '30, in timpul Marii Depresiuni. Masura protectionista a impus guvernului federal achizitia de bunuri fabricate in Statele Unite, pentru a sustine productia nationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri