Bancile vest-europene, precum UniCredit sau Erste Group Bank, mentin sprijinul acordat subsidiarelor din Europa de Est, desi incearca sa le directioneze spre atragerea de finantare de pe pietele locale din cauza noilor reguli privind capitalul, potrivit agentiei de rating Fitch.
Creditorii din Europa de Vest, care controleaza trei sferturi din activele sectorului bancar est-european, vor ca diviziile din regiune sa-si finanteze activitatea de creditare din depozite si fonduri atrase pe pietele locale unde functioneaza, din moment ce resursele bancilor-mama sunt restranse de inasprirea reglementarilor bancare internationale privind rezervele de capital.

Cu toate acestea, scaderile inregistrate in finantarea acestor subsidiare au avut caracter limitat, considera Artur Szeski, director la departamentul pentru institutii financiare al Fitch Varsovia, scrie Mediafax. "Vedem o modificare a politicii bancilor-mama, insa nu am constatat vreun efect drastic in privinta fondurilor aflate la dispozitia subsidiarelor. Nu am observat nicio situatie in care o banca-mama sa nu puna la dispozitia subsidiarei sale capitalul de care a fost nevoie", a spus analistul Fitch, citat de Bloomberg.

Grupul de actiune al Initiativei de la Viena, format din reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, autoritatilor de supraveghere si reglementare din regiune si bancilor active in Europa de Est, se reuneste marti la Bruxelles pentru a discuta limitarea riscurilor de finantare.

Initiativa de la Viena, adoptata la inceputul anului 2009, a prevenit eventuale retrageri de capital de pe pietele emergente in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.

Szeski noteaza ca bancile-mama si-au reafirmat angajamentul fata de operatiunile din Europa de Est prin recapitalizarea subsidiarelor, acolo unde a fost nevoie.

Erste, a doua banca din regiune dupa grupul italian UniCredit, a injectat anul trecut capital in subsidiarele din Ungaria si Romania, care au contribuit la pierderea inregistrata in 2011 de grup prin deprecierea activelor si constituirea unor provizioane substantiale pentru credite neperformante, aminteste Bloomberg.

Raiffeisen, a treia banca din Europa de Est, a anuntat saptamana trecuta ca-si va majora participatiile detinute la subsidiarele din Slovacia si Cehia pentru a se pregati pentru alinierea la directivele Basel III incepand de anul viitor.

"Chiar si in tari unde bancile-mama au avut probleme mari cu subsidiarele, Ungaria fiind un exemplu bun in acest sens, grupurile si-au sustinut diviziile", a adaugat analistul Fitch.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri