Autoritatile austriece de reglementare a sectorului bancar au renuntat la limita impusa UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Zentralbank pentru imprumuturile acordate in tarile emergente europene, dupa avertismentele internationale ca ar putea provoca o criza a creditelor, informeaza Mediafax.
Propunerea initiala, facuta in noiembrie anul trecut, a fost de limitare a noilor credite acordate de cele trei banci in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza, dar autoritatile au anuntat miercuri doar ca vor monitoriza si vor analiza trimestrial datele referitoare la imprumuturi, potrivit Reuters.

"Analizarea experientei trecute a aratat ca depasirea unei rate de 110% poate fi considerata un semnal de alarma", se arata intr-un comunicat comun al bancii centrale austriece si a autoritatii de supraveghere a pietei financiare FMA.

Un purtator de cuvant al FMA a declarat ca rezultatele monitorizarilor vor fi discutate cu autoritatile de reglementare din Europa emergenta si cu Autoritatea bancara Europeana, astfel ca orice masuri de remediere vor fi stabilite la nivel european, nu austriac.

Oficiali din Europa emergenta au avertizat ca masurile anuntate initial de Austria, in incercarea esuata de a proteja ratingul maxim triplu A al tarii, sunt incorecte si ar putea declansa o criza a creditleor in regiune.

O sursa din sectorul financiar a declarat ca autoritatile austriece par sa primit mesajul din partea autoritatilor de reglementare din Europa emergenta si a Comisiei Europene ca Viena nu poate actiona singura in astfel de probleme.

"Marile banci austriece, cei mai mari furunizori de credite in Europa Centrala si de Est, au revenit pe o pozitie de egalitate cu celelalte banci concurente europene", a spus sursa.
Un purtator de cuvant al Raiffeisen Bank International (RBI), divizie a Raiffeisen Zentralbank, a declarat ca modificarea reglementarii austriece de la limitare la monitorizare a creditarii poate avea un impact pozitiv.

Ea a precizat ca RBI nu ar fi avut probleme nici in cazul prevederii initiale, intrucat imprumuturile acordate de banca pe toate pietele din regiune sunt sub nivelul de 110%.
Potrivit reglementarilor revizuite din Austria, cele trei mari banci au nevoie de capital suplimentar de pana la 3% pana in 2016.

Bancile trebuie totodata sa respecte integral prevederile Basel III in domeniul capitalului, pana la 1 ianuarie 2013, in cadrul eforturilor de imbunatatire a sigurantei si sustenabilitatii sistemului financiar.

Reprezentantul RBI a salutat totodata faptul ca autoritatile de reglementare vor accepta drept capital Tier 1 capitalul fara drept de vot obtinut de banci din partea statului si investitorilor privati in timpul crizei din 2008/2009.

Grupul Initiativa de la Viena, format din reprezentanti ai FMI, BERD si ai altor institutii financiare internationale, ai Comisiei Europene, autoritatilor de reglementare si supraveghere din statele din Europa Centrala si de Est si ai grupurilor bancare cu activitati semnificative in Europa de Est, s-au intalnit marti la Bruxelles pentru a discuta despre consecintele crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiilor din zona.

Participantii au convenit ca bancile din Europa de Vest cu operatiuni in estul continentului trebuie sa lucreze impreuna cu autoritatile europene si locale pentru a limita riscul declansarii unei crize a creditelor in urma masurilor necesare pentru a se adapta noilor reguli de capital.

Initiativa de la Viena a fost creata la inceputul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers Holdings.

"Oficialii prezenti si reprezentantii bancilor din sectorul privat au convenit asupra unor principii pentru evitarea dezintermedierii dezordonate in Europa emergenta. Grupurile bancare active in regiune, autoritatile nationale si cele europene ar trebui sa coopereze strans pentru a mentine conditiile de credit adecvate cresterii economice sustenabile", se arata intr-un comunicat al grupului, distribuit marti seara de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International.

Institutiile europene ar trebui sa-si asume un rol central de supraveghere si coordonare, iar institutiile financiare internationale, precum BERD si FMI, ar trebui sa sprijine aplicarea acestor principii, se spune in comunicat.

Foto: myvienneseadventures.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri