Directorul general al FMI, Christine Lagarde, considera ca economia mondiala nu mai este "pe marginea prapastiei", cu semne de stabilizare in zona euro si SUA, insa avertizeaza ca nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate si cresterea preturilor petrolului ameninta stabilitatea globala, scrie Mediafax.
"Poate ca economia globala este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spatiu de manevra si nu este loc pentru greseli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum, potrivit Reuters.

Lagarde a afirmat ca au inceput sa apara semne de stabilizare datorita masurilor luate in urma crizei financiare mondiale.

Lagarde: Indicatorii economici din SUA arata ceva mai bine

Ea considera ca indicatorii economici din SUA arata ceva mai bine, iar UE a facut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia.

"Datorita acestor eforturi colective, economia mondiala a facut un pas inapoi de la marginea prapastiei si avem motive sa fim mai optimisti. Totusi, optimismul nu trebuie sa ne induca un sentiment fals de siguranta. Exista inca riscuri economice si financiare majore cu care trebuie sa ne confruntam", a avertizat directorul general al FMI.

Lagarde a facut referire la sistemul financiar fragil, afectat de nivelul ridicat al datoriei publice si private din tarile dezvoltate, ca principal risc pentru stabilitatea economica mondiala, notand ca necesarul de finantare si refinantare pentru acest an din sectorul public si sectorul bancar din zona euro reprezinta aproximativ 23% din PIB.

Risc tot mai mare in statele emergente

"In al doilea rand, pretul ridicat al petrolului devine o amenintare pentru cresterea economica globala. In al treilea rand, exista un risc tot mai mare ca activitatea economica din statele emergente sa incetineasca pe termen mediu", avertizeaza seful FMI.

Oficialul a adaugat ca autoritatile trebuie sa rezolve problema somajului in randul tinerilor, iar statele dezvoltate trebuie sa pastreze o politica fiscala echilibrata, sa continue reformele din sectorul financiar, reformele structurale si cele institutionale pentru a repara pagubele lasate in urma de criza si pentru a imbunatati competitivitatea.

Adresandu-se statelor cu economii emergente, Lagarde a spus ca este nevoie de politici economice de aparare fata de consecintele crizelor prin care au trecut in ultimii ani economiile avansate, precum si de masuri de prevenire a "supraincalzirii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri