Grecia ar ajunge la iesirea "dezordonata si costisitoare" din zona euro in lipsa sprijinului financiar de la institutiile financiare internationale, iar orice derapaj de la programul convenit cu creditorii externi ar impune suplimentarea asistentei externe, avertizeaza un raport al FMI, conform Mediafax.
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat in urma cu cateva zile un imprumut de 28 miliarde euro pentru Grecia, din care 18 miliarde euro reprezinta contributia creditorului de la Washington la cel de-al doilea pachet de "bailout" acordat Greciei, de 130 miliarde euro. Restul de 10 miliarde euro reprezinta suma ramasa neplatita de Fond statului elen in cadrul acordului precedent, de 110 miliarde euro, incheiat in mai 2010, care a fost anulat inainte de termen pentru a fi inlocuit de noul program.

Un raport prezentat ulterior de FMI arata ca Atena nu isi mai poate permite greseli in implementarea reformelor economice si masurilor de austeritate necesare pentru a continua sa-si reduca gradul de indatorare si sa primeasca finantare externa.

FMI avertizeaza ca orice intarziere in implementarea politicilor convenite va conduce la adancirea recesiunii si la inrautatirea profilului datoriilor tarii, transmite Reuters.

Grecia este in cel de-al cincilea an de recesiune

Grecia este in cel de-al cincilea an de recesiune, iar datoria publica a statului a depasit 160% din PIB.

In plus, FMI noteaza ca alegerile parlamentare care vor avea loc in acest an in Grecia prezinta riscuri politice semnificative.

"Materializarea acestor riscuri ar impune probabil suplimentarea asistentei acordata de sectorul public (FMI, UE, BCE - n.r.) si, in lipsa acesteia, ar conduce la intrarea tarii in default (incapacitate de plata). In absenta continuarii sprijinului extern si accesului la operatiunile de refinantare ale BCE, iesirea dezordonata a Greciei din zona euro ar fi inevitabila, perspectiva care creste riscurile la care este expus Fondul", se spune in raportul FMI.

FMI considera ca iesirea Greciei din zona euro ar presupune costuri economice uriase si riscuri de raspandire a crizei la nivelul UE, posibil in intreaga lume.

Daca Grecia ar parasi zona euro, deprecierea valutara si finantarea monetara a deficitului ar determina cresterea inflatiei, urmata de cresterea salariilor si a altor costuri de productie, care ar reduce rapid orice avantaje competitive.

FMI: Solvabilitatea bancilor din Grecia a devenit o problema acuta

Fondul noteaza ca solvabilitatea bancilor din Grecia a devenit "o problema acuta", recesiunea afectand semnificativ sectorul. Creditele neperformante au urcat la 14,7% din soldul total al imprumuturilor la finele lunii septembrie a anului trecut, in timp ce bancile grecesti au pierdut aproape 30% din baza de depozite, potrivit datelor FMI.

Estimarile preliminare ale expertilor FMI in diverse scenarii de stres indica pierderi de 30-35 miliarde euro pentru sistemul bancar grecesc pe activitatea de creditare in urmatorii trei ani, se spune in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri