Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, se confrunta cu cea mai dificila saptamana de la investirea in urma cu trei luni, intrucat trebuie sa anunte vineri reduceri de cheltuieli de pana la 40 miliarde de euro pentru a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, potrivit cotidianului The Guardian.
Rajoy a fost fortat recent de ceilalti lideri europeni sa adopte o tinta de deficit bugetar de 5,3% pentru acest an, dupa ce Spania si-a stabilit unilateral ca obiectiv un deficit mai ridicat, de 5,8%, noteaza Mediafax.

Unii lideri europeni si pietele financiare au semnalat deja situatia din Spania ca cea mai importanta amenintare in acest moment pentru stabilitatea zonei euro.

Comisarul UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a invinuit tentativele Spaniei, a patra mare economie a zonei euro, de a relaxa masurile de reducere a cheltuielilor pentru noile presiuni asupra datoriei suverane.

"Deoarece exista perceptia ca Spania isi relaxeaza obiectivele fiscale pentru acest an, a existat deja o reactie pe pietele de capital de cateva zecimi de punct procentual in privinta randamentelor tarii. Asta arata cat de fragila este inca situatia. Pentru a reveni la crestere sustenabila, o conditie este asigurarea sustenabilitatii finantelor publice", a declarat Rehn.

Economistii spanioli au descris tinta de deficit ca "misiune imposibila" pentru o tara cu somaj de 24% si care aluneca din nou in recesiune.

Acestia au avertizat asupra consecintelor devastatoare daca Rajoy, care a impus deja reduceri de cheltuieli si majorari de taxe echivalente cu 15 miliarde de euro, trebuie sa identifice noi economii si venituri reprezentand 40 de miliarde de euro.

"Este o misiuiune imposibila", a afirmat profesorul Luis Garicano, de la London School of Economics, intr-o postare pe blog impreuna cu Jesús Fernández-Villaverde de la Universitatea din Pennsylvania. Cei doi au estimat ajustarea reala, necesara pentru a face fata declinului veniturilor, la 53-64 miliarde de euro. Suma este de doua ori mai mare decat planul de 30 de miliarde de euro "Salvarea Italiei" anuntat de premierul Mario Monti in decembrie.

Seful diviziei pentru statistica a centrului spaniol de cercetare Funcas, Angel Laborda, estimeaza ajustarea totala la 55 miliarde de euro, in contextul unei recesiuni de 1,7% din PIB.

Nu este clar de unde va realiza guvernul spaniol aceste economii, noteaza Guardian. Executivul a semnalat deja ca pensiile, ajutoarele de somaj si taxa pe vanzari nu vor fi modificate. Au existat zvonuri priind majorari de taxe si tarife la electricitate, dar si de reduceri semnificative ale investitiilor publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri