Zona euro nu ar trebui sa aloce mai mult de 800 miliarde euro pentru mecanismele de siguranta, iar accesarea fondurilor de urgenta ar trebui sa fie permisa doar statelor care se angajeaza la masuri de reforma, a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.
Plasa de siguranta a zonei euro, formata din Mecanismul European de Stabilitate si Fondul European de Stabilitate Financiara, ar trebui sa fie suficienta pentru a putea interveni in sprijinul statelor cu economii mari si probleme financiar-fiscale, precum Italia si Spania, relateaza Mediafax.

Ministrii Finantelor din zona euro, aflati in reuniune la Copenhaga, ar trebui sa finalizeze vineri structura fondurilor de urgenta, pregatind astfel una dintre ultimele componente ale programului anticriza al UE.

"Avem fonduri noi de 500 miliarde euro disponibile, alaturi de programele deja convenite pentru Irlanda si Portugalia si de noul program pentru Grecia. Este vorba despre aproximativ 800 miliarde euro. Cred ca este suficient", a spus Schaeuble, prezent joi seara la o intalnire la Universitatea din Copenhaga.

Oficialul a evitat sa vorbeasca despre rezerva financiara de 1.000 miliarde euro ceruta de unii parteneri externi.
"Sa cheltuim mai multi bani nu este o solutie", a aratat el.

Liderii europeni spera ca aranjarea unei plase de siguranta suficient de puternice va fi ultima masura semnificativa necesara pentru a determina statele bogate din afara zonei euro sa-si creasca contributiile la Fondul Monetar International (FMI), pentru a permite institutiei sa intervina in sprijinul tarilor europene cu probleme.

Germania se opune insa construirii unui mecanism de siguranta cu resurse financiare atat de mari.

Plasa de siguranta ar avea trei componente, respectiv noul Mecanism European de Stabilitate, care ar trebui sa-si inceapa activitatea de la jumatatea acestui an, Fondul European de Stabilitate Financiara si un program de finantare al UE care poate debloca pana la 60 miliarde euro.

In calculul lui Schaeuble sunt incluse cele aproximativ 300 miliarde euro angajate de UE drept asistenta financiara pentru Grecia, Portugalia si Irlanda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri