Presedintele Tnuva, Shlomo Rodav, a demisionat neasteptat, la numai cateva luni de la numirea la conducerea grupului israelian, perioada in care printre deciziile majore luate s-a numarat si inchiderea operatiunilor din Romania.

Rodav a afirmat ca demisioneaza din cauza opiniilor diferite fata de actionarii care controleaza grupul, noteaza cotidianul israelian Globes, citat de Mediafax. Se presupune ca Rodav se refera la fondul de investitii Apax Partners, care controleaza pachetul majoritar de actiuni.

Predecesorul lui Rodav, Zehavit Cohen, a demisionat in octombrie, in urma protestelor sustinute din Israel legate de pretul ridicat al produselor lactate.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Globes ca Nico Hansen, partener la Apax, s-a aflat marti in Israel ca urmare a unei dispute intre Rodav si Apax. Surse din piata spun ca disputa care a condus la demisia presedintelui este legata de operatiunile de vanzari.

Apax a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Tnuva in urma cu cinci ani si din cauza acestei perioade, dar si a unor noi reglementari, exista asteptari privind vanzarea grupului in urmatorii doi ani.

In cele cateva luni ale mandatului sau de presedinte, Rodav a supravegheat schimbari importante la Tnuva, scrie Globes. A inchis fabrica din Romania, care pierdea sute de milioane de sekeli si a incercat sa optimizeze activitatile grupului prin consolidarea acestora si reducerea personalului la nivelul sediului central.

Tnuva Romania se afla in prezent in faliment.

Globes anunta la sfarsitul lunii noiembrie ca Tnuva ia in calcul retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor "masive", iar operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator. Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care trebuia sa se ocupe noul presedinte al companiei, Rodev.

Tnuva a intrat in Romania in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti, potrivit ziarului israelian.
In iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala.

Tnuva a inchis in luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri