Pretul titeiului de tip Brent ramane pentru a sasea saptamana consecutiva in intervalul de variatie 122 – 126 dolari SUA, fluctuatiile zilnice sunt mari si cred ca este posibil ca in urmatoarele zile sa observam o miscare semnificativa, cotatia iesind din acest interval de variatie. Intre 07.01.2012 si 06.04.2012, pretul la barilul de titei BRENT CRUDE a variat intre 110,23 si 126,23 dolari SUA.
Cat timp persista situatia tensionata din Iran, este putin probabil ca pretul sa scada sub nivelul de 122 dolari SUA/ baril. Pe de o parte, situatia din zona Golfului Persic se poate agrava, orice stire a avut un impact de crestere cu pana la 3 - 4 dolari SUA a cotatiei, chiar si numai temporar; pe de alta parte sunt cunoscute declaratiile Ministrului Petrolului din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de ţiţei din cadrul OPEC: ”barilul este prea scump. Preţul ar trebui să fie mai mic, mai corect”. Este posibila o actiune comuna a SUA si a unor state europene privind eliberarea unei parti din rezervele strategice de petrol pentru a tempera cresterea pretului. Pe 13. aprilie 2012 este programata o intalnire intre autoritatile iraniene si membrii Consiliului de Securitate al U.N. privind controlul programului de cercetare nucleara. Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, este de 123,29 dolari SUA pe baril.

Pe langa acesti factori de natura politica, cotatia a fost sustinuta si de cresterea indicilor bursei americane si rezolvarea temporara a situatiei din Grecia. Este posibil ca in urmatoarele saptamani sa apara o scadere a cotatiei, pe fondul unei incetiniri a ritmului de crestere economica in China. Situatia economica din Europa este departe de a fi rezolvata, se asteapta ca economia din Spania si Portugalia sa inregistreze o scadere pe primul trimestru al anului si in afara de Germania - care probabil va avea o crestere pe primul trimestru - pentru celelalte state europene sunt asteptate date economice negative.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a avertizat intr-un raport, ca o explozie a pretului petrolului ameninta relansarea economiei tarilor bogate, putand alimenta inflatia.

Generalul american Martin Dempsey, presedinte al Comitetului Sefilor de Stat Major al fortelor armate SUA a declarant intr-un interviu ca: ”Statele Unite si aliatii sai vor lua orice masura pentru a impiedica Teheranul sa detina arme nucleare”. Situatia din Iran va ramane in continuare principalul factor care influenteaza evolutia pretului la titei. Expertii occidentali nu supraapreciaza insa potentialul unui conflict in respective zona.

In ultimile trei zile ale lunii martie 2012, s-a observant o corectie a pretului la titeiul de tip Brent de 4.5 dolari SUA, o scadere de la 126 la 121.3 dolari SUA/baril. In principal datorita comentariilor privind posibila eliberare de rezerve strategice de petrol la nivel global. Aceasta scadere poate sa insemne o noua oportunitate de cumparare, atata timp cat tensiunile din Iran sunt inca prezente in piata. De la minimul de 121.4 dolari SUA/ baril, inregistrat pe 29 martie, cotatia a recuperat in cateva ore aproape 2 dolari, adica 40% din scaderea initiala.

Sanctiunile aplicate de catre SUA si numeroase state europene reprezinta principalul motiv pentru care pretul barilului de petrol a urcat foarte mult in ultimile luni. Scopul acestei actiuni a fost de a forta Iranul sa renunte la programul de cercetare nucleara, chiar daca piata va trebui sa suporte un pret mare la titei, pentru cateva luni. Dar daca aceste sanctiuni nu vor avea efectul scontat si Iranul nu va renunta la acest program? Ce se va intampla dupa luna iulie 2012, cand Europa nu va mai importa titei iranian? Arabia Saudita va produce mai mult petrol ca sa suplineasca lipsa exporturilor iraniene catre Europa. Bineinteles ca este greu de crezut ca Iranul va renunta “de buna voie” la programul de cercetare nucleara, va exista astfel in continuare riscul izbucnirii unui conflict militar in zona Golfului Persic. Atata timp cat acest risc exista, orice scadere a cotatiiilor, va fi doar de scurta durata.

O eventuala eliberare a unei parti din rezervele strategice la nivel global pare putin probabila pana in luna iulie 2012, fiind un demers care nu poate avea ca efect decat o scadere de scurta durata a cotatiei. Oricum marele beneficiar al acestei actiuni ar putea fi doar economia Statelor Unite. Ceea ce este semnificativ intr-un an electoral american.

Stocurile de WTI, titei specific continentului american, se afla la nivele maxime, istorice. Fata de titeiul de tip Brent (specific zonei europene), WTI-ul se tranzactioneaza la un discount de aproape 20 de dolari SUA. Atata timp cat riscul pentru zona europeana il reprezinta un posibil deficit in aprovizionarea cu titei, masura eliberarii acestor stocuri poate avea ca efect o scadere a pretului la WTI si o marire a discount-ului, cu care acesta se tranzactioneaza fata de Brent. Aceasta situatie a aparut deja anul trecut , atunci cand - datorita conflictului din Libia si eliberarea a 60 de milioane de barili din rezervele strategice - diferentialul intre WTI si Brent a ajuns la aproape 28 de dolari SUA. Cotatia la titeiul american a scazut astfel mult mai mult fata de cotatia la Brent.

Atat timp, cat pretul ramane ridicat, cresc sansele ca economia globala sa reintre intr-o noua recesiune, iar o eventuala incetinire a ritmului de crestere economica va avea ca efect o scadere a indicilor bursieri majori, scadere care ar putea duce la scaderea pretului la titei prin prisma scaderii cererii pentru acest produs.

Analiza de Dan BERENDEL, trader international cu produse petrochimice, proprietar al MASTER CHEM OIL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri