Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a cerut, marti, autoritatilor chineze sa elimine o serie de bariere impuse la importurile bunurilor europene daca doreste ca Uniunea Europeana sa acorde Chinei statutul de economie de piata, informeaza Rompres.

"China nu indeplineste toate criteriile pentru ca Europa sa-i acorde statutul de economie de piata. Exista o serie de criterii tehnice pe care China trebuie sa le indeplineasca, fiind realizate o serie de progrese in acest sens", a apreciat Peter Mandelson in fata Parlamentului European, la scurt timp dupa izbucnirea unei dispute pe tema importurilor de incaltaminte provenita din China si Vietnam.

De asemenea, Comisarul european pentru Comert a cerut autoritatilor chineze sa faca mai mult pentru deschiderea pietelor, in conformitate cu angajamentele pe care China si le-a asumat in momentul in care a devenit membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). "China are responsabilitatea de a elimina toate barierele artificiale care stau in calea patrunderii bunurilor europene pe pietele chineze", a declarat Peter Mandelson.

Obtinerea statutului de economie de piata faciliteaza schimburile comerciale derulata de o tara cu Uniunea Europeana. Printre beneficiile care decurg din obtinerea acestui statut se numara si faptul ca tara respectiva se poate apara direct impotriva unor acuzatii de dumping venite din partea autoritatilor europene, acuzatii care pot conduce la aplicarea de suprataxe. Autoritatile chineze au facut lobby pe langa oficialii de la Bruxelles, insa pana acum UE a refuzat sa acorde Chinei statutul de economie de piata din cauza temerilor ca statul interfereaza mult prea mult in activitatea economica
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri