Pretul titeiului a cunoscut vineri o scadere surprinzatoare, cu aproape un dolar, atat pe piata americana, cat si pe cealondoneza. Principala cauza a acestei evolutii pare a fi o calmare temporara a pietei fata de conflictul nuclear iranian si de instabilitatea politica din Nigeria. Analistii prognozeazainsa ca aceasta scadere nu va fi de durata si asta datorita situatiei de pe piata americana, unde sunt asteptate noi recorduri la pretul benzinei.

Pretul petrolului a scazut, vineri, sub nivelul de 63 de dolari pe baril, dupa avansul considerabil consemnat pe parcursul saptamanii, transmite Reuters.

Cotatia petrolului brut de referinta pe piata americana a scazut cu 78 de centi, la 62,80 dolari pe baril, inversand avansul de 2% inregistrat cu o zi in urma.

Pretul titeiului Brent cu livrare in luna mai, de referinta la Bursa londoneza, s-a redus cu 69 de centi, la 63,52 de dolari pe baril.
"Preturile titeiului se mentin la un nivel ridicat, in pofida stocurilor suficiente", a spus David Thurtell, analist la Commonwealth Bank of Australia.

La mijlocul saptamanii a avut loc o diminuare a cotatiilor, dupa ce Guvernul american a anuntat cresterea stocurilor de titei pentru a cincea saptamana consecutiv, aflandu-se in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, datorita temperaturilor ridicate din iarna.
Un alt factor care a contribuit la mentinerea pretului petrolului peste pragul de 60 de dolari a fost tensiunea geopolitica care afecteaza unii membri ai OPEC.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a semnalat joi, pentru prima oara, inregistrarea unui progres in controlarea ambitiilor nucleare ale Iranului, desi Statele Unite au recunoscut ca se mentin unele diferente de opinie.

OPEC reduce previziunile privind cererea de petrol

Un alt factor care a determinat scaderea de vineri a preturilor este si anuntul OPEC privind revizuirea in scadere a cresterii cererii de petrol pe 2006. Diferenta va fi, potrivit organizatiei, de 110.000 de barili pe zi si se va datora in special scaderii consumului in Statele Unite si Asia, transmite Reuters.

OPEC estimeaza la 1,46 milioane de barili zilnic cresterea globala a cererii pentru petrol din acest an, in scadere fata de previziunile de la inceputul anului, de 1,57 milioane de barili pe zi. In pofida pretului ridicat al titeiului, cresterea cererii este mult mai puternica decat in 2005.
In incercarea de a diminua pretul titeiului si de a contrabalansa ingrijorarile privind posibile intreruperi ale aprovizionarilor, la recenta intalnire de la Viena, membrii OPEC au decis sa mentina productia de petrol la un nivel apropiat de maximul ultimilor 25 ani.

Pericolul vine de pe piata americana

Recenta decizie a Guvernului american de a elimina aditivul MTBE din compozitia benzinei a dus la o crestere alarmanta a preturilor si la intensificarea temerilor ca in aceasta vara SUA sa se confrunte cu o criza a benzinei.

Pretul mediu al benzinei fara plumb din Statele Unite a depasit pentru prima data 3 dolari pe galon (3,78 L) pe 5 septembrie 2005, ca urmare a pagubelor provocate de uraganul Katrina la rafinariile din Golful Mexic. De aceasta data insa, motivele pentru o noua crestere a preturilor sunt altele: intrarea in vigoare a unor noi norme de mediu privind compozitia benzinei. Mai multe state americane au decis in ultimul an interzicerea aditivului MTBE in compozitia benzinei, datorita riscurilor pe care le prezinta pentru sanatatea publica si datorita infiltrarii sale in panza freatica.

Potrivit unei legi din 2005, Congresul a crescut responsabilitatea companiilor petroliere in caz de contaminare a solurilor cu aditivul MTBE. Drept urmare, exista toate sansele ca in aceasta vara pretul galonului de benzina sa depaseasca 3 dolari (prag ce nu a mai fost atins decat dupa trecerea uraganului Katrina) si ca aceasta situatie sa se repercuteze asupra preturilor la titei pe piata mondiala, mai ales ca in vara aceasta s-ar putea inregistra noi cresteri la cererea de combustibili. De altfel nu ar fi pentru prima data cand insuficientele de rafinaj ar determina o crestere generalizata a preturilor la titei. In aceste conditii, subliniaza specialistii, este foarte probabil ca situatia din SUA sa determine o revizuire a politicii OPEC pentru anul in curs.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri