Prima tara din seria celor zece care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, cu sanse reale de adopta moneda euro in 2007, este Slovenia. Acest anunta a fost facut de catre comisarul european pentru Economie, Joaquin Almunia, cu ocazia unei vizite oficiale in Slovenia.
Primul ministru sloven, Janez Jansa s-a declarat satisfacut, de realizarile economice inregistrate de tara sa din 1991, de cand aceasta a devenit stat independent. "Nimeni nu si-ar fi imaginat in 1991 ca peste 15 ani vom ajunge sa fim parte a eurozonei" a declarat multumit ministrul.

Andrej Bajuk, ministrul de finante impartaseste si el punctul de vedere al lui Jansa, declarand ca "este mandru ca Slovenia va fi primul dintre cele zece state, intrate in UE la 1 mai 2004, care va deveni membru al eurozonei". Aderarea la euro va fi ultimul pas pentru a ne declara membrii deplini ai UE", a continuat oficialul sloven. Almunia le-a declarat slovenilor ca, chiar daca au nivel economic ridicat, totusi aderarea la moneda unica europeana mai necesita inca unele eforturi. "Pentru a deveni membra a monedei unice, Slovenia trebuie sa isi intensifice eforturile pentru trecerea practica la euro, adica introducerea bancnotelor si a monedelor, si schimbarea tuturor elementelor necesare pentru tranzactiile financiare".

In acest moment o pozitie negativa din partea Bruxelului este practic imposibila, a adaugat Almunia, precizand si calendarul luarii deciziei de catre oficialii europeni. Astfel in 16 mai Comisia va publica raportul, Consiliul UE il va examina in iunie iar paritatea tolarului cu euro va fi fixata de ministrii de finante pe 11 iulie. Slovenia, una dintre cele mai bogate state din ultimul val de aderare si mai bogata decat membri vechi ai UE, precum Grecia sau Portugalia, are un tel ambtios in acest moment, acela de deveni una din primele zece state cele mai bogate din UE.

Lituania da semne de nerabdare

Lituania si-a exprimat oficial pozitia de a trece la euro incepand cu anul viitor, in ciuda avertismentelor Comisiei Europene si ale Bancii Central Europene, anunta EUObserver. Din aceste avertismente reiese ca Lituania nu intruneste criteriile de aderare la moneda unica europeana, principala critica adusa fiind rata crescuta a inflatiei.

Aceasta situatie a fost cauzata de rapida crestere economica de anul trecut,ea atingand 7,5 procente din PIB. S-a stabilit ca pentru a putea deveni parte a eurozonei, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca 1,5 procente peste media din cele trei state ale eurozonei cu cel mai scazut nivel al inflatiei.

Conform ultimelor statistici efectuate de Eurostat, rata inflatiei in Lituania se plaseaza cu 2,6 procente sub nivelul admis. Unii analisti considera ca pasul pe care Lituanua doreste sa il faca este unul indicat , mai ales ca diferentele intre cifre nu sunt unele semnificative.

"Indicatorii inflatiei din Lituania sunt apropiati de cei stabiliti la Maastricht si schimbarile ce au intervenit in ultima vreme se datoreaza in mod special situatiei externe, mai precis cresterii preturilor la energie", a declarat ministrul de finante lituanian. Lituania se va alatura astfel Sloveniei care a facut acest pas, desi avea 2,4 procente sub nivelul de inflatie admis pentru adera la eurozona.

Reticenta la Budapesta

Doar Ungaria priveste cu reticenta acest pas. Potrivit premierului Ferenc Gyurcsany, citat de Reuters, tara sa nu va adopta moneda europeana fara o consultare prealabila a populatiei.

"Este o problema pentru care trebuie sa organizam un referendum. Trebuie sa intrebam cetatenii daca vor sau nu sa adopte euro", a declarat Gyurcsany pentru cotidianul Vilaggazdasag. Guvernul intentioneaza sa adopte moneda europeana incepand cu 2010, dar analistii si banca centrala considera anii 2013 sau 2014 ca tinta mai realista, avand in vedere nivelul ridicat al deficitului bugetar. In pofida situatiei economice, partidul socialist aflat la guvernare sustine ca pana in 2008 va reduce deficitul bugetar de la 6,1% din PIB in 2006, la sub 3% din PIB, conditie impusa de UE pentru statele care doresc sa adere la zona euro.

Ungaria va organiza in luna aprilie alegeri generale, oponentii socialistilor, partidul conservator Fidesz fiind in favoarea introducerii euro, fara a fi insa dispusi sa renunte la reducerea impozitelor sau la diminuarea cheltuielilor. Potrivit unui sondaj efectuat in luna noiembrie a anului trecut, 51% dintre alegatorii ungari sustin introducerea euro si 35% s-au pronuntat impotriva, fapt ce plaseaza Ungaria in capul listei suporterilor monedei euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri