Vladimir Putin negociaza la Beijing un parteneriat in detrimentul europenilor
Presedintele rus, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita de doua zile la Beijing dedicata in special discutarii problemelor economice si energetice, relateaza agentiile de presa moscovite.

Insotit de un intreg alai de oameni de afaceri si de ministri, Vladimir Putin spera sa obtina din partea gigantului asiatic peste 15 acorduri de cooperare economica si sa definitiveze o strategie de implicare a Chinei in construirea oleoductului trans-siberian.

Unul dintre cele mai importante contracte pe care spera sa il obtina Putin in urma acestei vizite se refera la participarea Chinei la construirea conductei petroliere trans-siberiene. Desi la ora actuala China importa petrol din Rusia pe calea ferata, analistii considera ca este foarte putin probabil ca Beijingul sa acccepte acest contract, date fiind costurile extrem de ridicate, pe care nu si le permite in clipa de fata.
Construirea oleoductului care sa traverseze Siberia ar fi o adevarata mana cereasca pentru China, care este al doilea consumator mondial de petrol, dar, totodata, si statul cu o pondere de peste 50% a carbunelui in producerea energiei. Iar China se zbate efectiv pentru obtinerea acestui contract de teama ca partea japoneza, implicata in constructie, sa nu ii reduca posibilitatile de racordare.

Daca in domeniul petrolului nu vom asista la un avans, in cel al gazelor naturale acordul este considerat ca si semnat. Compania rusa Gazprom, detinatoare a o treime din resursele mondiale de gaze naturale, urmeaza astfel sa semneze un acord cu principalul producator si furnizor chinez de petrol si gaze naturale, China National Petroleum Corp (CNPC).

Ca si importanta strategica, analistii considera acest acord ca fiind de o insemnatate capitala pentru Europa.

Efectiv, Rusia, care pana in momentul de fata se afla la cheremul unui singur client important, Europa, se elibereaza intrand pe piata asiatica. Or, in conditiile in care Moscova a refuzat sa semneze orice carta energetica si sa accepte planurile Uniunii Europene, este de asteptat ca acest avantaj sa fie speculat la un moment dat.

O colaborare limitata cu Europa

Referitor la colaborarea cu Europa, Vladimir Putin a declarat recent ca doreste investitii europene in sectorul energetic rus si un parteneriat pe termen lung cu Uniunea Europeana, insa nu va permite accesul altor furnizori la reteaua de conducte a Rusiei.

Intr-un interviu acordat agentiei Reuters la trei zile dupa convorbirile purtate cu Putin la Moscova, Barroso a respins solicitarea Poloniei privind infiintarea unui "NATO Energetic" care sa excluda Rusia pentru garantarea securitatii livrarilor, afirmand ca cea mai buna solutie este cooperarea. Barroso a aratat clar ca nu a reusit sa-l convinga pe Putin sa ratifice Tratatul Cartei Energiei, care ar fi permis accesul altor state la reteaua de conducte a Rusiei, cum doresc autoritatile de la Bruxelles.

In aceste conditii, a remarcat oficialul european, singura solutie de asigurare a sectorului energetic european este integrarea pietelor, atat a celor de gaze naturale, cat si de petrol si electricitate. Indiferent insa de capacitatea de integrare a pietelor si de gestionare a stocurilor, acestea nu vor putea inlocui mult timp siguranta aprovizionarii, au remarcat analistii, motiv pentru care UE trebuie sa caute noi solutii de alimentare, mult mai sigure.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri