Camera superioara a Parlamentului nipon a aprobat proiectul de buget pentru anul fiscal care va incepe la 1 aprilie, valoarea bugetului fiind de 79,69 mii de miliarde de yeni (577 miliarde de euro), acesta fiind primul buget sub 80.000 de miliarde de yeni din ultimii opt ani, informeaza Rompres.

Buget redus reflecta intentia guvernului nipon de a diminua cheltuielile in toate sectoarele, mai ales din cele ineficiente, cu scopul de a reduce datoriile publice ajunse la valori record, Japonia stand cela mai rau la capitolul datoriilor dintre cele mai mari natiuni puternic industrializate.

Bugetul pentru anul fiscal care va incepe la 1 aprilie, a fost aprobat de Casa Consilierilor, la sesiunea de luni de dupa amiaza, dupa ce in 2 martie, proiectul de buget a fost aprobat de Camera inferioara a Parlamentului nipon. Ambele Camere sunt controlate de Partidul Liberal Democratic al premierului Junichiro Koizumi si de celalalt partid din coalitia de la putere, New Komeito.

Bugetul de pe anul 2006 va permite guvernului nipon sa reduca emisiunile de obligatiuni pentru urmatorul an fiscal cu 4,42 mii de miliarde yeni (31,79 miliarde de euro), aceste emisiuni putandu-se situa la 29,97 mii de miliarde yeni (216,33 miliarde de euro).

Japonia are o veche traditie a obligatiunilor guvernamentale, a caror scop este acela de a acoperi golurile lasate de insuficienta fondurilor colectate din taxe si impozite, rezultatul acestor emisiuni de obligatiuni fiind indatorarea tarii, Japonia fiind una din tarile cu cele mai mari datorii din lume.

Datoriile publice ale Japoniei au atins valoarea record de 799,02 mii de miliarde yeni (5,76 mii de miliarde de euro), la finele lunii septembrie, conform cifrelor Ministerului de Finante. Aceste cifre se traduc prin 160% din valoarea Produsului Intern Brut, cea mai mare proportie 'datorie publica/PIB' dintre tarile puternic industrializate.

Japonia a inregistrat in luna ianuarie 2006 un deficit comercial de 348,94 miliarde yeni (2,45 miliarde de euro), comparativ cu un excedent al balantei comerciale de 193,9 miliarde yeni in luna ianuarie 2005, din cauza cresterii facturii petroliere, a anuntat joi Ministerul nipon de Finante. A fost pentru prima data in ultimii cinci ani, si a treia oara in ultimii 20 de ani, cand valoarea importurilor lunare ale Japoniei a depasit-o pe cea a exporturilor.

Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a adoptat, in urma cu doua saptamani, decizia istorica de abandonare a politicii sale monetare ultra-acomodante, pe care a urmat-o fara intrerupere in ultimii cinci ani, o prima etapa spre majorarea ratei dobanzii de referinta. Comitetul pentru politica monetara al BoJ a luat aceasta decizie dupa publicarea datelor statistice care arata o relansare a cresterii preturilor de consum, si, deci, sfarsitul unei perioade de opt ani de deflatie. Institutia a anuntat ca are intentia de a face din rata dobanzii de referinta principalul sau instrument de politica monetara, dar a subliniat ca pe termen apropiat aceasta dobanda va fi mentinuta la nivelul zero.

Politica monetare ultra-supla (quantitative easing), caracterizata prin mentinerea ratei dobanzilor la nivelul zero si introducerea de extra lichiditati in sistemul financiar, pe care a urmat-o in ultimii ani Banca Japoniei, a fost una neobisnuita deoarece atat Federal Reserve cat si alte importante banci centrale din intrega lume se bazeaza pe rata dobanzii de referinta pentru a mentine economia in echilibru, inclusiv fluctuatiile preturilor si cresterea economica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri