Rata medie a inflatiei in zona euro, zona formata de cele 12 state care utilizeaza moneda euro, a scazut la 2,2 procente anualizat, in luna martie, de la 2,3 procente in luna februarie, conform unei prime estimari a Agentiei de Statistica a Uniunii Europene, Eurostat, citata de Rompres.

Eurostat nu a indicat cauzele pentru reducerea ratei inflatiei in zona euro, pastrand analiza pentru data de 20 aprilie, cand vor fi cunoscute rezultatele finale.

Preturile ridicate la energie si petrol au condus la decizia Bancii Centrale Europene (BCE) sa majoreze rata dobanzii de referinta la 2,5 la suta, la inceputul lunii martie. Aceasta rata a fost majorata pentru prima data in cinci ani in luna decembrie, de la doi la suta la 2,25 la suta.

Europenii sunt increzatori in revigorarea economiei, indicatorul de incredere in economie crescand la 104,8 puncte pentru intreaga Uniune Europeana, in martie, a aratat vineri Comisia Europeana, in timp ce indicele de incredere in economie pentru zona euro a crescut cu 0,8 procente, ajungand la 103,5 puncte, pentru luna martie.

"Indicatorii sunt pe un trend crescator, din vara anului 2005, in ambele regiuni, valoarea acestor indicatori fiind la cele mai mari valori din vara anului 2001", a precizat Comisia Europeana.

Indicele de incredere a consumatorilor a scazut cu un punct, atat in UE cat si in zona euro, dar sectoarele de vanzare cu amanuntul, industrial si cel al serviciilor s-au intarit.

Spania si Germania au raportat cresteri relativ mari in ceea ce priveste optimismul cetatenilor fata de evolutia economiei, in timp ce in Franta, indicele de incredere in economie s-a redus. increderea consumatorilor germani in perspectiva economica pentru luna aprilie este in crestere la 5,1 puncte, comparativ cu indicele de cinci puncte pentru luna martie, a indicat un studiu al Grupului Gfk de cercetare a pietei. Indicele pentru luna martie a fost revizuit pozitiv de la estimarea initiala de 4,8 puncte. Sondajul a aratat, de asemenea, ca germanii vor cheltui mai mult, indicele corespunzator urcand in acest caz cu 7,6 puncte, ajungand la 19,5 puncte, cu 32 puncte mai mult decat rata negativa din urma cu un an.

Indicele de incredere in mediul de afaceri publicat marti de institutul Ifo, institut cu sediul central in Munchen, a crescut la 105,4 puncte, in luna martie, acesta fiind cel mai ridicat nivel al ultimilor 15 ani, dupa ce in februarie a fost de 103,4 puncte. Indicele Ifo de incredere in mediul de afaceri pe luna martie este cel mai ridicat din luna aprilie a anului 1991, cand a avut loc o crestere accelerata a increderii dupa unificarea Germaniei. Indicele Gfk se bazeaza pe un chestionar cuprinzand raspunsuri de la 2.000 de consumatori.

Indicatorul increderii in climatul de afaceri pentru zona euro a crescut, de asemenea, in luna martie, cu 0,8 puncte, ajungand la cel mai ridicat nivel din luna februarie 2001.

Rezultatele bune au fost sustinute de cresterea productiei industriale din trimestrul unu al anului in curs, a indicat Comisia. Managerii au fost optimisti in privinta volumului total al comenzilor si mai ales al comenzilor de export primite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri