Daca unele membre UE sunt mai sceptice in privinta deschiderii pietei muncii catre Est, altele nu au impus nici un fel de restrictie inca de la inceput
Incepand cu 1 aprilie, in Elvetia a intrat in vigoare masura de deschidere progresiva a pietei muncii catre cetatenii est-europeni. Masura este una progresiva, adica permisele de munca sunt in continuare necesare, dar numarul celor eliberate pe termen de cinci ani va creste de la 1.700 in 2006-2007 la 3.000 in 2010-2011, iar cel al autorizatiilor pe termen mai scurt de un an va urca de la 15.800 la 29.000, in acelasi interval.

Restrictiile vor ramane pana in 2011, dar Elvetia poate prelungi sistemul actual pana in 2014 in cazul in care se va confrunta cu un aflux de imigranti.

In perioada de tranzitie, un muncitor strain nu poate fi angajat decat daca nici un cetatean elvetian cu aceeasi calificare nu este disponibil pentru postul respectiv.

Un cetatean est-european care isi pierde locul de munca in Elvetia va avea dreptul la alocatie de somaj, dar numai in anumite conditii.
Daca in sase luni nu isi gaseste alta slujba, permisul nu i se prelungeste si nu va putea beneficia de ajutor social. Negocierile pentru extinderea acordului la Romania si Bulgaria ar putea incepe chiar din acest an.

Olanda se deschide de la 1 ianuarie

Guvernul olandez isi propune deschiderea totala a pietei muncii pentru noile state ale UE incepand cu 1 ianuarie 2007.

Termenul limita pana cand ''vechile membre UE'' vor trebui sa anunte Comisia Europeana in legatura cu momentul cand vor elimina restrictiile privind piata muncii este 1 mai. Guvernul olandez va folosi diferenta de timp pentru a elabora legislatia necesara pentru a se asigura ca muncitorii veniti din est vor lucra legal, potrivit reglementarilor olandeze in vigoare, si nu la negru, a precizat un oficial olandez.

Doua dintre cele mai importante forte politice olandeze ale momentului, Partidul Crestin Democrat, condus de primul ministru Jan Peter Balkenende, si Partidul Muncitoresc, au aratat un puternic scepticism in aceasta privinta. Referindu-se la votul care va avea loc in Parlamentul olandez, in aceasta privinta, acelasi oficial a declarat: ''Votul va fi strans''. Olandezii au in vigoare in acest moment un sistem in care muncitorilor le este permis accesul pe piata muncii pe baza unor permise, numai in zonele in care lipsesc muncitori olandezi.

Pozitii ''pro'' si ''contra'' restrictiilor

Planul olandez vine dupa ce Spania si Finlanda au anuntat ca si-au ridicat restrictiile in acest domeniu. De asemenea, Danemarca urmeaza sa isi deschida piata muncii pentru estul Europei, dar gradual in urmatorii trei ani.

Potrivit unei schite a Guvernului danez, piata muncii va fi total deschisa incepand cu luna mai a anului 2009. Belgia si Austria au declarat ca deocamdata isi mentin restrictiile, in timp ce Luxemburgul si Grecia nu si-au declarat pozitia in aceasta privinta. Marea Britanie, Irlanda si Suedia nu au impus restrictii in aceasta privinta inca de la inceput.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri