Consiliului pentru politica monetara al Bancii Central Europene (BCE) a luat joi decizia de mentinere a ratei dobanzii de referinta neschimbata, la 2,5 la suta, perspectiva de crestere economica europeana fiind considerata buna, informeaza Rompres.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet (foto), a declarat joi ca cele 12 tari care au adoptat moneda euro au conditii de crestere puternice, in continuare, avertizand totusi ca pretul la produsele petroliere ar putea impiedica aceasta crestere.

"Pericolele raman corelate potentialelor majorari ale preturilor la produsele petroliere si ingrijorarilor legate de dezechilibrele economice globale", a declarat la conferinta, Trichet.

Rata dobanzii de referinta este principalul instrument de care dispune BCE in lupta impotriva inflatiei in zona euro. Consiliul guvernatorilor BCE, este un organism care regrupeaza cei sase membri din comitetul director al BCE, inclusiv presedintele Trichet, plus cei 12 guvernatori ai bancilor centrale din tarile membre ale zonei euro. Deciziile luate de Consiliul guvernatorilor BCE sunt aplicate imediat de bancile centrale din cele 12 state membre ale zonei euro.

In luna martie, s-a produs a doua majorare a dobanzilor cu un sfert de punct adoptata de BCE in ultimele patru luni, dupa ce anterior timp de aproape doi ani si jumatate institutia cu sediul la Frankfurt a optat pentru mentinerea status quo-ului. Decizia a fosta una asteptata de majoritatea economistilor, avand in vedere declaratiile recente ale presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a apreciat ca economia zonei euro a inceput sa se intareasca.

Majorarea indicilor europeni de incredere a consumatorilor si a managerilor in economie, cresterea consumului si a dorintei de a cheltui, inflatia tinuta sub control au condus la estimarea din partea majoritatii analistilor ca Banca Centrala Europeana va majora rata dobanzii de referinta, in luna mai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri