Amploarea presiunilor pietelor financiare asupra Spaniei nu este justificata, avand in vedere reformele asumate de guvern, iar Banca Centrala Europeana (BCE) are inca optiunea programului de achizitie de obligatiuni guvernamentale, a declarat Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE, informeaza Mediafax.
Inainte de a fi numit in conducerea BCE, Coeure a ocupat postul de economist-sef in Ministerul Finantelor din Franta.

Pietele financiare urmaresc cu atentie orice semn ca o revenire a randamentelor obligatiunilor Spaniei peste 6% ar determina o schimbare a retoricii BCE, dupa ce liderii institutiei au subliniat in ultimele saptamani ca rezolvarea crizei depinde acum de guverne si nu de banca, potrivit Reuters.

Coeure, responsabil in conducerea BCE de operatiunile pe pietele financiare, a afirmat ca banca dispune inca de programul prin care poate face achizitii de obligatiuni ale statelor din zona euro, in caz ca situatia va face necesara o astfel de interventie.

"Va interveni BCE? Avem un program pentru interventie, care nu a fost folosit recent, dar care exista", a spus Coeure intr-o conferinta de presa la Paris.

Orice reactivare a progrmului de achizitii de obligatiuni ar intampina insa rezistenta Bundesbank si a altor banci centrale din statele euro cu economii stabile.

Un alt membru in consiliul director al BCE, germanul Joerg Asmussen, a declarat, intr-un interviu pentru publicatia Il Mondo, ca guvernele trebuie sa actioneze acum si nu banca centrala.

"BCE si-a facut treaba. Mingea este acum in terenul guvenelor", a spus el.

BCE a lasat programul de achizitie de obligatiuni nefolosit saptamana trecuta pentru a saptea oara in ultimele opt saptamani.

Coeure a notat ca increderea pietelor, cruciala pentru calmarea crizei din zona euro, nu este foarte sigura.
"Vedem semne tot mai putenrice de normalizare pe un grup intreg de segmente de piata, dar situatia din ultimele zile arata ca normalizarea ramane fragila", a afirmat el.

Referitor la Spania, confruntata cu o crestere puternica a randmentelor in contextul temerilor privind capacitatea guvernului de a controla deficitul bugetar, Coeure a declarat: "Exista vointa politica, ceea ce ma face sa cred ca ce se intampla in prezent pe pietele financiare nu reflecta fundamentele situatiei. Nu exista niciun motiv pentru ca situatia din Spania sa nu se normalizeze".

La Berlin, Ministerul de Finante si-a exprimat intr-un comunicat regretul ca "eforturile uriase" ale Spaniei vizand reforma economiei nu sunt recunoscute de pietele financiare. Un purtator de cuvant al guvernului frncez a declarat ca temerile privind economia Spaniei sunt exagerate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri