Economia Chinei a crescut in primul trimestru cu 8,1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cel mai redus avans din ultimii trei ani, care se plaseaza sub estimarile analistilor si va accenta temerile investitorilor privind franarea principalului motor de crestere economica mondiala.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 8,9% fata de perioada similara a anului anterior.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o crestere de 8,3% in primul trimestru din 2012.

Datele anuntate vineri de Biroul National de Statistica de la Beijing se aliniaza asteptarilor relativ conservatoare din ultima perioada privind economia Chinei, care pare sa se apropie de finalul unui ciclu de expansiune economica.

Investitorii se asteapta ca incetinirea ritmului de crestere economica sa continue in trimestrul al doilea, dupa cinci trimestre consecutive.

Informatiile prezentate vineri la Beijing arata totodata cresterea productiei industriale in luna martie cu 11,9%, avansul vanzarilor retail cu 15,2%, si majorarea investitiilor in active fixe cu 20,9% in primul trimestru, unul dintre principalii catalizatori ai cresterii economice.

Cresterea economica apropiata de 8% este considerata un prag care anunta ca China incepe sa aiba probleme in privinta crearii de suficiente noi locuri de munca pentru a facilita intrarile in campul muncii, care numara deja 800 de milioane de persoane.

Problemele pe piata muncii cresc riscul instabilitatii sociale, puternic dezagreata de guvernul de la Beijing, astfel ca autoritatile vor anunta probabil noi masuri de stimulare a economiei.

Guvernul chinez si-a redus in luna martie prognoza de crestere economica pentru acest an la 7,5%, fata de 9,2% in 2011, nivel care a fost oricum considerat unul redus, reprezentand minimul ultimilor doi ani.

Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o crestere economica de 8,4% pentru acest an, cifra care ar fi cea mai slaba din ultimii zece ani.

Performantele economei chineze sunt considerate un barometru al cererii mondiale pentr marfuri si al comertului international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri