Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri seara ca a atras fonduri suplimentare de 320 miliarde de dolari in actuala campanie de consolidare a capacitatii de creditare, suma care include o contributie de 8 miliarde de dolari de la Polonia si "o suma substantiala" de la Elvetia.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat ca a obtinut miercuri angajamente de 34 miliarde de dolari, inclusiv cele asumate de guvernul polonez si cel elvetian, transmite Mediafax.

"Sa ne asiguram ca Fondul are suficiente resurse pentru a combate crizele si pentru a promova stabilitatea economica globala este in interesul tuturor statelor membre", a spus Lagarde intr-un comunicat transmis miercuri seara de FMI.

Lagarde spera sa atraga cel putin 400 miliarde de dolari de la oficialitatile prezente in aceasta saptamana la Washington la reuniuni patronate de G20, FMI si Banca Mondiala.

Problema finantarii FMI a devenit mult mai urgenta odata cu noua runda de crestere a costurilor de finantare suportate de Spania si Italia, care a reaprins temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro si impactul acesteia asupra revenirii economiei globale.
SUA a refuzat sa angajeze cu fonduri suplimentare, considerand ca a contribuit suficient la efortul de combatere a crizei din zona euro prin asigurarea de lichiditate ampla in dolari pentru bancile europene.

Totuti, Washingtonul a aratat miercuri ca sprijina procesul de refinantare a FMI, evitand reluarea retoricii anterioare privind necesitatea unor masuri suplimentare din partea guvernelor europene.

Statele din Europa au anuntat deja ca vor suplimenta resursele FMI cu aproximativ 200 miliarde de dolari, iar Japonia a devenit marti prima tara non-europeana care a oferit o contributie suplimentara, de 60 miliarde de dolari.

Suedia a angajat 10 miliarde de dolari si a promis ca va suplimenta suma, ulterior, cu aproape 5 miliarde de dolari, iar Danemarca si Norvegia au promis 7 miliarde de dolari, respectiv 9,3 miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri