Criza din Grecia are un impact puternic asupra Bisericii Ortodoxe din Grecia, ale carei fonduri de la stat au fost reduse ca urmare a austeritatii, iar in unele sate slujbele sunt tinute de mireni, intrucat doar unu din zece preoti retrasi este inlocuit.
Legaturile stranse dintre statul elen si Biserica Ortodoxa se transforma dintr-o binecuvantare intr-un blestem pentru cler, intrucat guvernul are probleme in finantarea institutiei intr-o perioada in care grecii obisnuiti au nevoie cel mai mult de programele caritabile ale acesteia, potrivit Reuters, relateaza Mediafax.

Anul trecut, Biserica a cheltuit 96 de milioane de euro cu cele circa 700 de actiuni caritabile pe care le organizeaza.

Ramasa fara bani, din cauza reducerilor masive de fonduri de la stat, Biserica cauta noi surse de finantare, insa in pofida unui nou spirit antreprenorial, precum planul unei manastiri de a construi o centrala pentru productia de energie solara, numarul preotilor scade puternic, iar cei ramasi se confrunta cu reduceri de salarii. In acelasi timp, Biserica se lupta sa mentina deschise cantinele sociale, in contextul cresterii puternice a somajului si adancirii saraciei.

"Sistemul se prabuseste", a afirmat Ignatios Stavropoulos, un preot grec cu vederi moderne, cu propria pagina pe reteaua LinkedIn.

Salarii in schimbul proprietatilor


Printr-un acord vechi de 60 de ani, statul a acceptat sa plateasca salariile preotilor in schimbul unor proprietati extinse ale Bisericii, inclusiv terenuri. In prezent, peste 10.000 de preoti sunt platiti de guvern, reprezentand cheltuieli de 190 de milioane de euro pentru bugetul tarii.

Conform intelegerii cu creditorii internationali, prin care Grecia a fost salvata de la faliment, guvernul taie salariile, care pentru preotii obisnuiti ajung la 1.000 de euro pe luna. Totodata, statul va suporta cheltuielile doar pentru angajarea unui singur preot la fiecare zece iesiti din sistem, situtie care conduce la locuri vacante in parohiile izolate.

In orase, Biserica a redus la minim posibil cheltuielile pentru a economisi bani pentru cantine sociale si actiuni caritabile pe care le desfasoara pentru persoanele fara adapost sau fara loc de munca.

Potrivit sondajelor, circa 80% din greci cred in Dumnezeu, un procentaj ridicat in Europa, insa Biserica atrage de multe ori critici pentru legaturile prea stranse cu statul. Multi cetateni considera ca Biserica detine inca prea multe proprietati, plateste prea putine taxe si in general nu contribuie cat ar trebui, in timp ce pentru omul obisnuit taxele cresc.

Preotii resping insa astfel de afirmatii, "Este o legenda ca ne inecam in bani", a spus parintele Irinaios Laftsis, preot din dioceza Alexandroupolis.

Taxe de milioane de euro platite de preoti

In ultimele decenii, Biserica a transferat 96% din proprietati catre stat. In plus, a anuntat ca anul trecut a platit taxe de 12,6 milioane de euro, subliniind ca nu a avut un tratament preferential fata de alte organizatii nonprofit.

Pentru a acoperi deficitul de preoti, unii episcopi permit mirenilor sa tina slujbe. Acesti voluntari nu primesc salarii de la stat si nu poarta vesmintele caracteristice preotilor.

De exemplu, un ofiter in rezerva a inceput recent sa tina slujba in satul Avantas, din apropierea granitei cu Turcia, a spus parintele Irinaios.
"Preotii din satele mici se retrag sau mor si nu este nimeni sa ii inlocuiasca. Vom avea o problema uriasa", a spus el.

Lucrarile de restaurare a bisericilor, din care multe sunt monument istoric, au fost oprite in foarte multe cazuri, in timp ce multe biserici nu sunt incalzite iarna corespunzator pentru a se face economie la cheltuielile pentru combustibil.

Economiile se fac la toate nivelurile. Comenzile de lumanari au scazut cu 40% in sezonul sarbatorilor de Paste, a declarat pentru Reuters un comerciant de obiecte cu caracter religios.

Extinderea saraciei agraveaza situatia, intrucat credinciosii reduc donatiile iar afacerile dau faliment, lipsind Biserica de venituri din chirii. De asemeanea, cozile de la cantinele sociale cresc.

In contextul somajului record, ratiile distribuite de cantinele sociale s-au dublat anul trecut, la circa 10.000 pe zi, fara a lua in calcul cele 3.000 de pachete de alimente trimise familiilor in fiecare luna, a declarat parintele Vassileios Hatzavas, care conduce centrul pentru saraci al Arhiepiscopiei Atenei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri