Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat in Parlamentul European, ca Europa are nevoie, dupa pactul bugetar, de un pact de crestere, oferind astfel un sprijin neasteptat candidatului socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, scrie Mediafax.
"Avem un pact bugetar. Consider acum ca este necesar un pact de crestere", a declarat Draghi la Bruxelles, dovedind ca discutiile din Uniunea Europeana se amplifica, releateaza AFP.

Hollande, castigatorul primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28,63% din voturi, inaintea lui Nicolas Sarkozy, care a obtinut 27,18%, pledeaza in favoarea unei renegocieri a tratatului de disciplina bugetara semnat in martie de liderii a 25 de state membre, pentru a adauga un program de crestere economica.

Draghi si-a temperat miercuri tonul in privinta riscurilor inflationiste si a cerut "un compact de crestere", in conditiile in care criza datoriilor isi pune amprenta asupra economiei din zona euro, potrivit Bloomberg.

Inflatia va ramane in acest an peste limita de 2% stabilita de BCE, dar va incetini in 2013, iar presiunile asupra preturilor vor fi modeste.

In urma cu numai trei saptamani, Draghi avertiza in privinta accelerarii inflatiei, dar criza datoriilor s-a inrautatit in aceasta perioada, punand in pericol redresarea economica.
Comentariile sale au fost salutate de Hollande.

Draghi "vorbeste pe limba lui Hollande", a declarat Michael Sapin, consilier al candidatului socialist.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,3% in trimestrul al patrulea al anului trecut, iar pentru acest an BCE anticipeaza o scadere de 0,1%.

"Indicatorii disponibili pentru primul trimestru al acestui an confirma stabilizarea activitatilor economice la un nivel scazut, incertitudinile raman foarte, foarte mari", a spus Draghi.

El a aratat ca cresterea ar trebui sa fie sustinuta de cererea externa, de dobanzile pe termen scurt extrem de scazute si de masurile exceptionale ale BCE, dar riscurile sunt legate de intensificarea tensiunilor pe pietele datoriilor suverane ale zonei euro si de posibila extindere a acestora in economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri